Terorizam se koristi da bi se ponizio islam

Terorizam se koristi da bi se ponizio islam

Predsjednik Središnjeg vijeća Jevreja Njemačke Josef Schuster žestoko je kritizirao nedavne proteste u organizaciji skupine Pegida “protiv islamizacije zemlje”, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Schuster je rekao da među ljudima koji su protestovali protiv islamizacije zemlje  vidi mješavinu neonacista, stranaka krajnje desnice i građana, koji se konačno mogu prepustiti svom rasizmu i mržnji prema svemu što je strano

– Nikako se ne smiju podcijeniti ljudi iz Pegide. Taj je pokret opasan poput požara – ocijenio je Schuster u interviewu za dnevnik Welt Schuster, koji je na položaj predsjednika Središnjeg vijeća izabran krajem novembra.

– Apsolutno je neprihvatljivo iskoristiti nekolicinu islamista za tezu da Njemačkoj prijeti uspostava islamističke teokracije. To je jednako apsurdno kao što bi bilo apsurdno zaključiti da će se zbog nekolicine desnih ekstremista sutra vratiti nacionalsocijalistička diktatura.

Po njemu, protesti su organizirani u cilju da “iskoriste strah od terorizma, kako bi ponizili islam”, što je, rekao je Schuster, neprihvatljivo. U ponedjeljak je najmanje 15.000 osoba protestvovalo u Dresdenu protiv navodne islamizacije zemlje, prenosi Patria.

Protesti Pegide, zahvaljujući snažnom medijskom praćenju, proširili su se na još nekoliko gradova u Njemačkoj.