Treća internacionalna smotra folklora “Kolo na Bubanu”, Šatorovići, Brčko Distrikt BiH, 23.05.2015.

Treća internacionalna smotra folklora “Kolo na Bubanu”, Šatorovići, Brčko Distrikt BiH, 23.05.2015.

U okviru Trećeg međunarodnog sajma trešnje Šatorovići-Brčko, 23.05.2015. održana je Treća internacionalna smotra folklora “Kolo na Bubanu” u kojoj je učestvovala i Folklorna grupa Mektebskog centra MIZ Bijeljina. Učešće na smotri uzelo je dvanaest društava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Austrije.

Voditelj programa  bio je Enver Šadinlija, a organizator smotre KUD “Šator Paša” Šatorovići kao i mještani Šatorovića,  gostima su upriličili srdačan doček i pokazali spremnost na organizaciju ovakvih značajnih manifestacija. Organizator se zahvalio svim učesnicima, a zahvalnost je obostrana ako se uzme u obzir doček, smještaj i cjelokupna organizacija ove smotre folklora.

Na trećoj smotri folklora u Šatorovićima učestvovala je i Folklorna sekcija Mektebskog centra Bijeljina sa koreografijom Splet bošnjačkih igara. Autentičnost izvedbe bošnjačkih igara članova folklorne sekcije Mektebskog centra privukla je pažnju prisutnih, a pogotovo onih koji se više godina bave očuvanjem kulture i tradicije Bošnjaka.

“Želimo se zahvaliti organizatoru smotre u Šatorovićima, KUD “Šator Paša”, a posebno predsjedniku Fuad-ef. Karahasanoviću na srdačnom dočeku i pozivu da učestvujemo na ovakvoj značajnoj manifestaciji. Ovo je za nas bila velika prilika da pokažemo kako mi u Bijeljini afirmišemo i prezentiramo Bošnjačku kulturu i tradiciju te da razmijenimo iskustva sa drugim kulturno-umjetničkim društvima,” kazao je Samir-ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina.

Članovima Folklorne grupe Mektebskog centra i našem glavnom imamu Samir-ef. Camiću iskrene čestitke na odličnom nastupu i predstavljanju MIZ Bijeljina. Da ih Dragi Allah nagradi svojom milošću.

Pored naše folklorne sekcije učešće na smotri su uzeli:

1.KUD „SEHARA“ DONJA KOPRIVNICA-CAZIN BiH
2.KUD „SKOKOVI“ CAZIN
3.KUD „BOSONA“ BEŠ-AUSTRIJA
4.BKUD „NUR“ SISAK-HRVATSKA
5.BZK „PREPOROD“ VITEZ
6.BKUD „AZRA“ RAŠLJANI
7.KUD „GFA“ MAGLAJ
8.KUD „BRČANSKO KOLO“ BRČKO
9.BKUD „RAHIĆ“ GORNJI RAHIĆ
10.KUD „PLAVI SAFIR“ BRČKO
11.KUD „ŠATOR-PAŠA“ ŠATOROVIĆI