TUZLA: U Džamiji “Kralj Abdullah” održana centralna mevludska svečanost

TUZLA: U Džamiji “Kralj Abdullah” održana centralna mevludska svečanost

U Džamiji „Kralj Abdullah“ u nedjelju 17. oktobra 2021. godine održana je centralna mevludska svečanost za područje Muftiluka tuzlanskog i Medžlisa IZ Tuzla.

Svečanosti koja je organizovana povodom dana rođenja Muhameda, a. s., prisustvovao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik IO Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić, gost iz Jordana hafiz Diya’ Nasiruddin i hafiz Davud Doan, profesori i muderisi, tuzlanski imami i džematlije.

Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, u svome obraćanju je govorio o važnosti iskrene predanosti Allahu, dž.š., i slijeđenju Njegovog Poslanika, a.s., te vrijednosti salavata koje učimo. Svaki savjet koji je Muhammed, a.s., kazao ashabima jednako je vrijedan i danas, u vremenu u kojem mi živimo. Istakao je da u vremenu u kojem se kušnje uvećavaju ne smijemo živjeti u nemaru. Naša obaveza je da okrenimo lica jedni prema drugima gdje god se sretnemo, u našim kućama, džamijama, te da jačamo naš džemat. Ovo je vrijeme u kojem mi imamo svoju odgovornost, a Allah, dž.š., će biti s nama i Njegova pomoć je uvijek blizu, poručio je, između ostalog, muftija Fazlović.

Glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović kazao je da mu je izuzetno drago da su naše džamije opet pune vjernika, te se zahvalio svima koji su dali doprinos u pripremi ovog mevludskog programa, kao i svima koji su došli da budu dio ovog ibadeta.

O značaju Poslanika, a.s., i življenja u skladu sa njegovim sunnetom govorio je dr. Mensur-ef. Husić. Dr. Husić je tokom vazi-nasihata istakao da je rođenjem Poslanika, a.s., čovječanstvo dobilo novu i veliku šansu kojom će se koristiti do kraja svijeta. Ističući da je on je uzor nad svim uzorima. Želeći ukazati na važnost sunneta i njegovog praćenja dr. Husić je pomenuo prve generacije muslimana koje su postigle savršenstvo, a koje su do tih rezultata došle prateći Poslanika, a.s., u stopu i primjenjujući sve ono što je on postavio u svom životu. Dr. Husić je posebnu pažnju ukazao na važnost Kur'ana u životu vjernika, odnosa prema poslovima kojim se bavi, odnosa prema porodici, djeci, omladini, komišijama i džematu, te njegovanju zajedništva kao osobine koja je temeljna za svaku zajednicu.

Mevludski program je izveo hor tuzlanskih imama „Gazi Turali-beg“, a svečanost je završena učenjem Kur'ana i dovom koje su proučili hafiz Ahmed-ef. Rahmanović i hafiz dr. Edin-ef. Peštalić, imami Kraljeve džamije.

 

muftijstvotz.ba