U Behram-begovoj medresi obilježen Dan roze mahrame

U Behram-begovoj medresi obilježen Dan roze mahrame

Taj dan se muslimanke u cijelom svijetu nošenjem roze marame, na glavi ili oko vrata, ili nekog drugog odjevnog predmeta roze boje, te uključivanjem u različite aktivnosti i inicijative u svom okruženju, pridružuju borbi protiv raka dojke.

Učenice, profesorice i svi zaposlenici Behram-begove medrese učestvovali su u kampanji podizanja svijesti o borbi protiv raka dojke u srijedu 29. oktobra 2014. godine.

Tokom “Dana roze mahrame” sve učenice, profesorice i zaposlenice su nosile mahramu ili neki drugi odjevni predmet u roze boji, a profesori trakice. Ovom akcijom i prigodnim predavanjima i drugim vidovima kampanje u Medresi se nastoji podignuti svijest o opasnostima ove bolesti i djelovati preventivno.

Svjetski „Dan roze marame“ se obilježava 29. oktobra. Taj dan se muslimanke u cijelom svijetu nošenjem roze marame, na glavi ili oko vrata, ili nekog drugog odjevnog predmeta roze boje, te uključivanjem u različite aktivnosti i inicijative u svom okruženju, pridružuju borbi protiv raka dojke.
Prema podacima iz Registra raka u FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBIH, broj oboljelih od raka dojke zadnjih godina ima trend rasta, tako da su u 2011. godini u FBiH bile prijavljene 643 oboljele osobe i sve su bile žene. Rak dojke čini jednu četvrtinu svih malignih oboljenja kod žena. Najveći broj oboljelih žena je u dobi 60-79 godina, potom 50-59, 65-69, a javlja se i u 20-im godinama.

Prevencija ove bolesti je najvažnija; ova bolest je izlječiva ako se otkrije na vrijeme.