U Bijeljini predstavljena “Brzina misli” Jusufa Džafića

U Bijeljini predstavljena “Brzina misli” Jusufa Džafića

U Galeriji bijeljinskog Centra za kulturu, u petak 18. septembra 2015. u 20:00 sati, predstavljena je zbirka poezije “Brzina misli”, autora Jusufa Džafića. Organizator je bio Medžlis Islamske zajednice Bijeljina, a “Brzinu misli” bijeljinskoj publici predstavili su imam Atik džamije i moderator predstavljanja Mirsad ef. Okanović, autor Jusuf Džafić i novinar i predsjednik IO MIZ Bijeljina Emir Musli. Mr Bajruzin Hajro Planjac, vlasnik izdavačko-grafičke kuće “Planjax”, opravdano je izostao sa ovog događaja.

DSCN9211

Publika je imala priliku čuti tri od ukupno 34 pjesme iz ove zbirke, koje je pročitao Mirsad ef. Okanović. Jusuf Džafić govorio je o svojim prvim pjesmama i potrebi da stvara poeziju, dok se Emir Musli osvrnuo na biografiju i značaj pjesničkog pristupa ovog bijeljinskog autora, imama i hafiza Kur`ana Časnog, čija su erudicija i posvećenost vjeri, historiji, jeziku i tradiciji Bosne i Bošnjaka srž njegovog umjetničkog stvaranja.

Publici se obratio i Jusuf Trbić, ugledni bijeljinski publicist i pjesnik, istaknuvši vrijednost poezije i značaj Džafićevoj pjesničkog stvaranja koje nadilazi okvire Bijeljine i BiH. “Piši, jer je poezija vrhunac ljudskog stvaranja. Piši zbog sebe i zbog nas kojima treba tvoja poezija,” kazao je Jusuf Trbić.

Medžlis Islamske zajednice Janja predstavljanje “Brzine misli”  upriličit će u nedjelju 20. septembra iza jacija namaza u Čaršijskoj Atik džamiji u Janji.

DSCN9214

Jusuf Džafić je rođen 1991. godine u Bijeljini, gdje je završio Osnovnu školu Sveti Sava, a Behram-begovu medresu u Tuzli završava 2010. godine, kao učenik generacije. Na prestižnom univerzitetu El-Azhar u Kairu, na Šerijatskom-pravnom fakultetu, odsjek Šerijatsko pravo, diplomirao je 2015. godine.
Hifz Časnog Kur'ana je završio 20. novembra 2012. godine na Azharovom institutu Muallimu-l-Kur'an, na čija tri departmanta preko 400 učenika, koji dolaze iz preko 60 zemalja, uče napamet stranice Časnog Kur'ana. Muhafizi su mu bili Džemal Metbuli i Islam Madžid. Na svečanoj akademiji druge generacije hafiza Časnog Kur'ana, upriličenoj 30. marta 2013. godine, uručene su diplome za hifz 140-rici novih hafiza, među kojima je bio i Jusuf Džafić.
Pored šehadetname iz hifza Časnog Kur'ana, stekao je preko 20 idžazetnama za djela iz različitih islamskih disciplina. Jusuf Džafić aktivan je istraživač i spisatelj u različitim oblastima: historija, islamistika, lingvistika, politika i politikologija, prevodilaštvo, poezija, proza, intervjui, prikazi, reportaže, kratke novinarske vijesti.