“U gradu mog djetinjstva i rane mladosti…”

“U gradu mog djetinjstva i rane mladosti…”

Ima jedna trajno velika i duboka, neispričana priča! Duboka je kao Bosfor.., velika kao Kara deniz.., a prostrana i široka, kao Dunav i cijelo sredozemlje.., kojima se ploveći, pokušala ispričati u sjećanjima onih, koji vole tu slavnu epohu islama! To je priča o sultanu Sulejmanu! Dokaz tomu je i stotine epizoda turskog serijala o tom islamskom velikanu, kojima se samo još više zaintrigirala mašta gledalaca, o čaroliji ljubavnih emocija, kao i o džihadu koji je vodio sultan Sulejman, a sve kako bi stekao beskrajnu Allahovu džšh., ljubav, pronoseći islam u narodima i krajevima, kao najljepši dar, i milost Gospodara svoga. Novih epizoda serije.., možda će se snimiti još?! Historijskih skrivenih detalja i tajni.., možda će se otkriti još?!

Ali ima jedna prelijepa priča.., započeta u sultan Sulejmanovom vremenu od 1520.g., koja se ovih dana.., zahvaljujući Stvoritelju zemlje i nebesa.., Milostivom Allahu džšh., polahko privodi svom sretnom završetku! U gradu mog djetinjstva i rane mladosti, u mojoj rodnoj Bijeljini.., ponovo se uspravila ljepotica.., zablistala semberskim suncem umivena.., Drinom i Savom u inat od dušmana sakrivena.., sultana Sulejmana Veličanstvenog, Atik čaršijska džamija!

Bilo ih je pet! Odredbom Milostivog.., opet ih je pet! A u subotu.., 16.08.2014.g…, na svekoliku neskrivenu radost svih Bošnjaka ravne Semberije, i cijele Bosne ponosne.., svečano otvaramo prvu posljeratnu obnovljenu bijeljinsku džamiju. Dovim Allahu džšh., da sama svečanost otvorenja protekne u najboljem redu, i da što prije otvorimo i ostale četiri bijeljinske džamije, koje svojim mahalama već poodavno daju onaj ratom izgubljeni šram.., te samim tim zadovoljstvo i sigurnost u srcu Bošnjacima povratnicima, da su svoji na svome.

Ali iznad svega.., Allahu džšh., dovim.., da u našoj Bijeljini.., i cijeloj Bosni Hercegovini.., DO SUDNJEG DANA UČI EZAN!

Mojoj braći Bošnjacima, i milim sestrama Bošnjakinjama.., mahsuz selam sa plavog Jadrana!

Vaš; Hivzibeg Džumišić