U ponedjeljak zvanično počinje manifestacija „Dani vakufa u BiH 2015“

U ponedjeljak zvanično počinje manifestacija „Dani vakufa u BiH 2015“

U ponedjeljak, 18. maja, počinje ovogodišnja manifestacija posvećena vakufima u Bosni i Hercegovini koja će trajati do 29. maja. Tim povodom će u sjedištu Rijaseta IZ, ul. Zelenih beretki br. 17 u Sarajevu u petak, 15. maja, biti održana i press konferencija, sa početkom u 10,00 sati.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH već petu godinu organizira manifestaciju pod nazivom „Dani vakufa u BiH“. Okosnicu ovogodišnje manifestacije činit će sljedeći sadržaji: svečano otvaranje Isa-begovog hamama, međunarodni forum o vakufima, tribina o Isa-begu – osnivaču grada Sarajeva, izložba fotografija o rekonstrukciji Isa-begovog hamama, promocija knjige, prezentacija projekata, hutba, mevlud i izbor najistaknutijeg vakifa.

Cilj organiziranja manifestacije jeste ukazati na značaj i ulogu vakufa u historiji BiH, kao i na njihov sadašnji položaj i stanje. Zatim promovirati vakufe i nova uvakufljenja, doprinijeti procesu zaštite, očuvanja i unaprijeđenja vakufa, kao i procesu restitucije vakufske imovine u BiH.