U Sarajevu održan Maturalni dan medresa

U Sarajevu održan Maturalni dan medresa

Sarajevo, 08. juni 2015. (MINA) – Danas je u Sarajevu u organizaciji Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta održan „Maturalni dan“, tradicionalna manifestacija za učenike završnih razreda medresa, Prve bošnjačke gimnazije iz Sarajeva i Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića iz Zagreba. Svečanosti koja je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci prisustvovali su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, direktor Uprave za nauku i obrazovanje dr. Enes Karić, ministrica obrazovanja Federacije BiH dr. Elvira Dilberović, direktori odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice kao i druge zvanice i gosti.

02

Uvodnim riječima dobrodošlice uz čestitke ovogodišnjim maturantima obratio se direktor Uprave za nauku i obrazovanje akademik dr. Enes Karić ukazavši na važnost medresa:

– Medresa i danas obilježava nešto što jeste čuvanje islama kao vjere, kao kulture, kao civilizacije, kao žive tradicije, kazao je akademik Karić te dodao: „Ništa nije pomoglo da islam 14 stoljeća i više bude tako prepoznatljiv u svijetu kao što je to uradila škola ili medresa.“

U ime direktora i dekana odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice obratio se dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Zuhdija Hasanović koji se također pridružio čestitkama maturantima te kazao: „Itekako je značajno za odgojno-obrazovne ustanove naše zajednice da svako od vas ponaosob svjedoči da svoju zadaću odgajanja i obrazovanja, dosljedno, istrajno i s velikom posvećenošću i ljubavlju izvršavaju naši odgajatelji i nastavnici.“

Nakon toga reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i direktor Uprave za nauku i obrazovanje dr. Enes Karić su uručili nagrade i priznanja ovogodišnjim učenicima generacija. Nakon uručenih nagrada i priznanja, prisutnima se obratio i reisu-l-ulema Kavazović koji je, čestitajući svim maturantima, istaknuo da je ovaj dan značajan za čitavu Islamsku zajednicu:

00

„Ovo je za sve nas u Islamskoj zajednici poseban dan. Svi smo mi imali jedan cilj u našim medresama, u našim školama a to je da u ime Boga dragoga stičemo znanje i usavršavamo svoj moral onako kako nas je tome učio naš najveći učitelj i naš uzor Muhammed s.a.v.s. Tu priču nastavljate i vi kao što će je nastaviti i oni koji će doći poslije vas. Želim vam u danima koji su ispred vas da dovom zamolite dragog Boga da odaberete onaj put koji će za vas biti najefdalniji. Balkan je vjetrometina na kojoj opstaju samo oni čiji su korijeni čvrsti i duboki u zemlji. Naši preci su to pokazali, njihovi korijeni su bili čvrsti a ovo je stablo koje sada vidimo. Od nas će zavisiti koliko će biti čvrsti korijeni onih koji dolaze poslije nas”, kazao je između ostalog reisu-l-ulema Kavazović.