U Sarajevu održan sastanak s najuspješnijim muallimima

U Sarajevu održan sastanak s najuspješnijim muallimima

U srijedu, 11. novembra 2015. godine u Sarajevu je održan radno-konsultativni sastanak sa devetnaest najuspješnijih muallima koje su delegirala muftijstva Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Sastanak kojem su prisustvovali direktor Uprave mr. Nusret ef. Abdibegović i šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade dr. Enes ef. Svraka, nastavak je konsultacija na temu mekteba i mektebske nastave koje je kroz Odjel za mektebsku nastavu i mlade pokrenula Uprava za vjerske poslove Rijaseta.

Tokom sastanka muallimi su iznijeli svoja iskustva, zapažanja, te ponudili prijedloge za dalji rad, osmišljavanje programa i organizacije rada mekteba. Ukazali su na potrebu različitih pristupa i programa za rad u mektebima, posebno ističući specifičnosti urbanog i  ruralnog područja, posebnosti oba bh. entiteta, broj polaznika u mektebu i broj punktova mekteba.

Delegirano je pitanje šta je cilj mekteba, je li to da polaznik usvaja nastavne sadržaja i što više informacija ili odgoj polaznika, te konstatovano da je prioritet odgoj, jer to je ustvari duh mekteba. Naravno, otvorena su i mnoga druga pitanja koja se tiču mekteba kao što je Nastavni plan i program, da li je preobiman i neprimjeren okolnostima u kojima djeca pohađaju mektebsku nastavu. Pitanje udžbenika, njihov sadržaj, broj i tehnički kvalitet, usaglašavanje udžbenika za mektebsku nastavu-ilmihala i vjeronaučnih udžbenika u školi, usaglašavanje Nastavnih planova i programa mektebske nastave i vjeronauke u školi.

04

Također, propitivano je vrijeme održavanja mektebske nastave, da li su dovoljna dva dana, subota i nedjelja u hefti ili treba uključiti još neke dane, da li jedan dan vikenda ostaviti slobodan djeci i roditeljima, kako i kada oragnizovati dodatnu i dopunsku nastavu.

Mualllimi su naznačili da je za uspješan mekteb imam, odnosno muallim ključni faktor, jer ukoliko je muallim, posvećen i predan mektebu, rezultat ne može izostati. Također, iskazana je i potreba angažovanja pomoćnika muallimima u mektebima u kojima je veći broj polaznika, te istaknuto da imamo veliki broj neuposlenih muallima, svršenica fakulteta koje bi se mogle angažovati u mektebskoj nastavi.

Vannastavne aktivnosti u mektebima poput organizovanja izleta, ekskurzija, drugih načina druženja, zajedničkih akcija od društvenog značaja, mektebske lige u malom fudbalu, okarakterisane su kao pohvalne i poželjne u mektebu, jer pored uticaja na povećan broj polaznika imaju i druge prednosti.

Primjećen je i problem džemata u kojima ima više punktova, sa manjim brojem djece, što su otežavajuće okolnosti za muallima u pogledu organizacije nastave i realizacije Nastavnog plana i programa. Otvoreno je pitanje odnosa imama, muallima i vjeroučitelja, s preporukom da se treba u narednom periodu urediti u okviru zajednice.

Na kraju, muallimi su iskazali spremnost da ako Bog da učestvuju na seminaru o mektebu i mektebskoj nastavi koji je planiran za mjesec januar 2016. godine.