U Sarajevu održana Centralna svečanost povodom Dana ašure

U Sarajevu održana Centralna svečanost povodom Dana ašure

U ponedjeljak 3. novembra 2014. god./10. muharrema 1436. h. g. poslije jacije-namaza u Hadži-Sinanovoj tekiji u Sarajevu uz učenje Kur'ana, zikra, salavate i ilahija upriličen je centralni program Rijaseta Islamske zajednice povodom Dana ašure.

U svojstvu domaćina prisutnima se obratio i zaželio dobrodošlicu šejh Hadži-Sinanove tekije u Sarajevu Sead Halilagić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Ferid Dautović. Posebno je istaknuta 375 godina duga tradicija obilježavanja Dana ašure u Hadži-Sinanovij tekiji.

Prigodne nasihate kazivali su muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković i izaslanik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH mr. Nusret Abdibegović direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković u svome obraćanju je istakao značaj Dana ašure u islamskom učenju, kao i vrijednost posta u ovom mubarek danu. Kroz svoj govor naglasio je važnost zikra u životu muslimana, prenoseći kur'anske poruke koje govore o nagradama za one koji prakticiraju ovaj ibadet.

Posebno je ukazao na odgojnu ulogu koju imaju derviški redovi u Bosni i Hercegovini. Još je ukazao na jedinstvo i nerazdvojivost šerijata i tarikata.

Izaslanik Reisu-l-uleme mr. Nusret Abdibegović u svome obraćanu između ostalog je rekao: „Večeras smo se okupili da obilježimo 10. dan mjeseca muharrema, koji se spominje kao Dan ašure. Nije to samo jedan u nizu događaja, nego je to hijeropovjesno sjećanje čovjeka, jer je ovaj događaj povezan sa velikim brojem Božijih poslanika. Ono što se desilo u ovom danu i mjesecu svjedoče da je čovjek suočen sa dva izazova, a to su: izazov sjećanja i izazov nadanja.“

Kroz svoje obraćanje dalje je govorio o iskušenjima kroz koja su prošli Božiji poslanici i njihovi narodi ali je posebno naglasio da oni nikad nisu ispustili žarku imana a to je La ilahe illallah. Govorio je o iskušenjima kroz koja prolaze današnji narodi. Kazao je da pored sjećanja večeras imamo nadanje u Božiju milost.

Na kraju se zahvalio Tarikatskom centru u BiH na tradicionalnom organiziranju ovog skupa, a na gostoprimstvu šejhu Hadži-Sinanove tekije Seadu Halilagiću.