U Travniku održano savjetovanje o mektebskoj nastavi

U Travniku održano savjetovanje o mektebskoj nastavi

islamskazajednica.ba

U skladu sa Planom rada za 2016. god., Uprave za vjerske poslove – Odjel za mektebsku nastavu i mlade, u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku 16. i 17. januara 2016. god., održano je dvodnevno Savjetovanje sa muftijama i glavnim imamima o mektebu i mektebskoj nastavi na temu ”Mekteb – središte islamskog poučavanja, odgoja i upućivanja”.

Savjetovanju su prisustvovali direktor Uprave za vjerske poslove sa saradnicima, predsjednik Mešihata IZ u Srbiji, muftije sarajevskog, tuzlanskog, travničkog i bihaćkog muftijstva, predstavnici Mešihata IZ u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, izaslanik goraždanskog i mostarskog muftije, 73 glavna imama i 4 imama.

_MG_3730

Suorganizator i domaćin Savjetovanja Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku na čelu sa direktorom, upravnikom, odgajateljima i drugim osobljem su obezbjedili dobre uslove za realizaciju ovog Savjetovanja, na čemu im Uprava za vjerske poslove izražava svoju zahvalnost.

Program Savjetovanja se sastojao iz četiri sesije u okviru kojih je prezentovano deset referata. Teme referata su dobro odabrane, tako da se naslanjala jedna na drugu i nakon svakog referta slika kod učesnika Savjetovanja je bila jasnija i uvjerenje jače da je u pitanju ozbiljan i odgovoran pristup i rad.

_MG_3931

Prva sesija je privukla pažnju i ponukala prisutne da uzmu učešća u diskusiji, tako da je govorilo šest diskutanata. Nakon druge sesije uslijedila je diskusija  u kojoj su učestvovala četiri diskutanta. Treća sesija podarila je plodne diskusije i interesantna pitanja prisutnih. Nakon četvrte sesije uslijedila je korisna diskusija u kojoj je uzelo učešće devet diskutanata.

Diskusije su bile prožete korisnim prijedlozima, stavovima i mišljenima muftija i glavnih imama u kojima je iskazana podrška Upravi za vjerske poslove da nastavi sa započetim aktivnostima redefiniranja mektebske nastave do mišljenja da su se stekli uslovi za reformu mekteba obzirom da je prošlo više od deset godine od usvajanja i primjene Nastavnog plana i programa. Istaknuta je i naglašena neupitna uloga i pozicija mekteba unutar Islamske zajednice. Ukazano je na preambicioznost važećeg Nastavnog plana i programa, sadržajne, tehničke i praktične manjkavosti udžbenika i nepotrebno primjenjivanje osnovnoškolskog modela u mektebu i preslikavanje sadržaja iz vjeronauke u školi, jer su to dva različita polja djelovanja. Iskazana je potreba za novim propozicijama mektebskog takmičenja kao i jasno definisanje cilja i ishoda mektebske nastave u skladu sa izazovima vremena. Naveden je primjer inovativnih pristupa mektebu u smislu izgradnje i osnivanja mektebskog centara, odnosno centralnog mekteba. Još jednom je naglašena potreba za programom za srednjoškolce. Predloženo je normiranje rada u mektebu, redovno vrijednovanje rada i nagrađivanje muallima.

Primjetno je da su među podnosiocima referata 4 muallima, jedan glavni imam, jedan muftija, dva uposlenika Uprave za vjerske poslove i dva profesora sa Filozofskog fakulteta; pedagog i psiholog, što je primijećeno, podržano i ocijenjeno poželjnim da o mektebu govore muallimi koji su neposredni realizatori mektebske nastave.

Nakon iscrpljenih diskusija osvrt na diskusije, odgovore na postavljenja pitanja, rezime savjetovanja i završne riječi uputio je direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret-ef. Abdibegović, nakon čega je pozvao zamjenika Reisu-l-uleme Husejin-ef. Smajića da se obrati učesnicima i zatvori Savjetovanje.

_MG_3744

Zamjenik Reisu-l-uleme je prenio selame od Reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, istakao značaj mekteba i rekao da mekteb nema alternativu, pohvalio i podržao aktivnosti i nastojanja Uprave za vjerske poslove koja daju novi impuls u radu Islamske zajednice, uputio čestitke učesnicima Savjetovanja na spremnosti da brinu i unaprijeđuju mekteb i mektebsku nastavu, zahvalio se medresi na gostoprimstvu, te zatvorio Savjetovanje.

Prema onom što je naglašeno do usvajanja novog Nastavnog plana i programa mektebska nastava se izvodi po važećem NPP i važećim udžbenicima, a Uprava za vjerske poslove do septembra 2016. god.,  treba pripremiti prvi draft Nastavnog plana i programa.

Uprava za vjerske poslove se zahvaljuje muftijama, glavnim imamima i imamima na odazivu i učešću u radu Savjetovanja, zahvaljuje se svim uvodničarima-podnosiocima referata na izlaganju i doprinosu uspješnosti Savjetovanja.

Uprava za vjerske poslove