U Zagrebu promovirana „Opsada islama“

U Zagrebu promovirana „Opsada islama“

U okviru islamske tribine „Dr. Sulejman Mašović“ koja se održava u Islamskom centru Zagrebu, u petak, 29. januara 2015. godine, upriličena je promocija knjige „Opsada islama“ autora Mirnesa Kovača, novinara i kolumniste Preporoda.

„Opsadu islama“ predstavili su muftija dr. Aziz ef. Hasanović, mr.sc. Abdulgafar ef. Velić, mr. sc. Senad Nanić, Darko Pavičić i sam autor, a moderator je bio dr. Zlatko Hasanbegović.

Knjiga „Opsada islama“, zbirka je intervjua koji su, kako autor navodi, urađeni na raznim destinacijama svijeta i tiču se upravo tih širokih meridijana muslimanskog suočavanja sa svojim stanjem i prilikama. Ovo su glasovi ljudi, muslimana i nemuslimana, koji promišljaju stanje islama i muslimana današnjice, koji ga opisuju kao stanje opterećeno predrasudama i nerazumijevanjem, marginalizacijom ili zloupotrebom, stanje koje nalikuje stanju opsade. A o kakvoj je opsadi rije neka svaki čitalac pokuša shvatiti iz priloženog. U svojim pitanjima nastojao sam izbjeći istrošene teme i pokušati izravno upitati šta je to što najumniji ljudi vide kao rješenje,  jer,  kako je to svojevremeno, prije gotovo pola sto1jeća, kazao rahmetli Husein ef. Đozo,“ima dosta onih koji znaju šta ne valja, ali je vrlo malo onih koji znaju šta valja i šta treba raditi”.

„Suočavamo se s pogrešnom percepcijom i iskrivljenom slikom islama od strane globalnih medija. Intenzivno se kleveću islam i muslimani s jedne strane, s druge pak strane, vidimo da su muslimanski životi i krv najjeftiniji danas u svijetu a nekada se pitamo da li uopće imaju  cijenu. S tom nakanom i željom da se uozbilji pristup ovom gorućem problemu u svijetu i da se o istom očituju eminentni mislioci današnjice, priređivanjem ovog štiva mr. sc. Mirnes Kovač stavlja to sebi kao profesionalni izazov novinara – istražitelja. Na ovaj naičn želi razbiti određene predrasude a istovremeno osvijetliti percepciju islama i muslimana. On se ne zadržava samo na muslimanskim misliocima. Rado traži i intelektualce drugih konfesija koji imaju znanstveni i rekao bih objektivni pristup svim pitanjima na koja znatiželjno traži odgovore. Voditi razgovore i uspjeti realizirati susrete sa 35 svjetski poznata živuća intelektualaca veliki je profesionalni izazov“, kazao je između ostalog muftija Hasanović.

Mr.sc. Abdulgafar ef. Velić konstatira: Mirnes Kovač postavlja aktuelna i živa pitanja. Uglavnom neugodna i bolna.(Naučnik nije onaj ko daje prave odgovore već onaj ko postavlja prava pitanja! – Claude Lévi-Strauss) Kroz svoja pitanja nekada traži odgovor, međutim, primjetno je i da se kroz brojna pitanja šalje jasne poruke… Na dosta pitanja i nema odgovora.  Mr.sc. Senad Nanić prisutne je proveo kroz one intervjue koji su ga se najviše dojmili. Poznati hrvatski novinar i kolumnist Darko Pavičić je kazao: „Vrijeme u kojemu živimo nije vrijeme za kukavice. Nije to vrijeme ni za lude heroje, već je vrijeme za razborite i trijezne ljude. Takva je i ova knjiga “Opsada islama”, odnosno njezin autor, autor ovih intervjua Mirnes Kovač.“

U predgovoru „Opsade islama“ poznati svjetski islamski učenja Ahmad Akbar je rekao: „Ova knjiga predstavlja intelektualnu gozbu, sjajnu zbirku nekih od vodećih umova našega vremena. Počašćeni smo prilikom da čujemo mišIjenja učenjaka i komentatora iz razIičitih dijelova naše planete, muslimana i nemuslimana. Ukoliko postoji neka zajednička tema u tim različitim pogledima i vidicima koji nam se nude, to je potreba da razumijemo ovaj period historije u kome učestvujemo i koji svi zajednički dijelimo. Ovo su teška vremena. Vjerski i rasni sukobi, pitanja imigracije i siromaštva, korupcije i nezainteresiranosti vlasti, poremećaji uzrokovani poplavama i cunamijima — cjelokupni ili zbirni učinak svega ovog prijeti da preovlada nad svakim pojedincem. Svi mi se osjećamo pod opsadom. Jedini izlaz iz nje je kroz vrata iluma—znanja koje će nam pomoći da se bolje razumijemo, a time i suosjećamo. Stoga, ako žeIite shvatiti ovaj zbunjeni i haotični svijet u kome živimo, uzmite ovu knjigu i pridružite se razgovoru.

Dr. Enes Karić je u pogovoru ukazao na mnogostranost intervjua sabranih u „Opsadi islama“: “Opsada islama” nije samo izvana, premda jeste i izvana, već je ona i iznutra, od samih muslimana. Ako pomno pročitamo ove intervjue Mirnesa Kovča dolazimo do zaključka da su fenomeni ”opsade islama” mnogoliki, komplicirani, mnogostrani: Opsada islama je mezhebska, potom sektaška, pa režimska, medijska, globalizacijska, kulturalna, islamofobijska, korporacijska, petro-dolarska, itd. Ima dionica u intervjuima u ovom Kovačevom zborniku koji jasno govore da je Islam, sve od sloma komunizma u kasnim osamdesetim godinama XX. stoljeća, od nekih zapadnih centara moći tretiran blokom, označen tamošnjom stranom svijeta, prokazan dijelom globusa koji je “izvan svijeta” označen “ustaničkom vjerom” itd., dok su, istovremeno, vjernici islama ponijeli teški samar mnogih, unaprijednih optužbi za jednu “suludu” privrženost svetom, štaviše, za „izgubljenost“ u svetom.