Učenici Behram-begove medrese iz Tuzle i Gazi Isa-begove medrese iz Novog Pazara posjetili Bijeljinu (FOTO)

Učenici Behram-begove medrese iz Tuzle i Gazi Isa-begove medrese iz Novog Pazara posjetili Bijeljinu (FOTO)

S ciljem afirmiranja vjerske, kulturne i nacionalne svijeti Bošnjaka, u srijedu 19. februara 2020. godine učenici Behram begove medrese iz Tuzle, predvođeni profesorom bosanskog jezika Hasanović Alijem i odgajateljicom Mehmedćehajić Senadom, posjetili su Mektebski centar u Bijeljini. Sa grupom učenika medrese iz Tuzle, u Bijeljinu su također doputovali i učenici Gazi Isa-begove medrese iz Novog Pazara, sa profesorom Zukorlić Usame i odgajateljicom Plojović Šemsom.

 

Tokom protekle sedmice učenici iz Novopazarske medrese boravili su u Tuzli, a  povodom Projekta “Partnerstvo medresa” koje podrazumijeva razmjenu po deset učenika koji u obje merdese prisustvuju nastavi te obilaze znamenitosti i specifičnosti okruženja u kojem borave.

Tim povodom Behram-begova medresa je u program projekta Partnerstva medresa uvrstila i organizirala posjetu Bijeljini.

Za goste iz Tuzle i Novog Pazara po samom dočeku organiziran je obilazak Gradskog parka te posjeta i akšam namaz u sultan Sulejmanovoj Atik džamiji.

Nakon jacije namaza, za članove omladinskih sekcija Mektebskog centra učenici obje medrese su izveli prigodan program posvećen upravo jačanju vjerske, kulturne i nacionalne svijesti Bošnjaka.

U toku programa, domaćinima se predavanjem obratio profesor bosanskog jezika Ali Hasanović koji je, na posebno inspirativan način govorio o bošnjačkoj književnosti.

U ime domaćina prisutnim se obratio glavni imam Samir ef. Camić koji se zahvalio organizatorima posjete i programa, te naglasio važnost ovakvih projekata koji se tiču mladih i njihove uloge na jačanju svijesti očuvanju vrijednosti islama, kulture i tradicije.

Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina