UPIS U MEKTEBSKU 2016/2017 JE U TOKU

UPIS U MEKTEBSKU 2016/2017 JE U TOKU

U subotu 17. 09.2016. godine, u Mektebskom centru u Bijeljini počeo je upis u mektebsku 2016/2017. godinu i nastavit će se i u narednu subotu. Upis se obavlja i u četiri džemata u općini Ugljevik, koji organizaciono pripadaju Medžlisu islamske zajednice Bijeljina. Pozivamo sve roditelje, đede i nene, da se pobrinu za budućnost svoje djece i unuka, da ih dovedu u Mekteb kako bi imali mogućnost da uče o našoj vjeri, narodu i državi.

Niko im to u ovim krajevima Bosne i Hercegovine niti hoće niti može ponuditi osim Islamske zajednice. Za to nalazimo primjer i u životu Muhammed a.s.  kada je on savjetovao malog Abdulaha b. Abbasa sljedećim riječima: „Dječače, ja ću ti uputiti nekoliko važnih pouka: Pazi na Allaha, i On će tebe paziti. Pazi na Allaha, pa ćeš Ga naći uvijek u svojoj blizini (tj. osjetićeš da ti pomaže). Ako budeš ikoga molio, onda moli samo Allaha, a ako tražiš pomoć, onda je samo od Njega traži. Znaj kada bi se cijeli svijet sakupio da ti pomognu da se okoristiš nečim, neće ti pomoći nimalo više nego što ti je Allah već propisao i odredio, a isto tako, kada bi se sakupili da ti nečim naude, ne bi ti naudili ništa više nego što ti je Allah već bio propisao i odredio. Pera za pisanje su podignuta, a tinta se osušila.“

Naši imami Muhamed ef. Ketanović, Atmačići, Damir ef. Čokić, Janjari, Alan ef. Hrustić, Glinje, Mujaga ef. Cifrić, Srednja Trnova, te bijeljinska vjersko-prosvjetna služba, muallima Enisa Okanović, imam Mirsad ef. Okanović i naš glavni imam Samir ef. Camić i ove mektebske godine pripremili su plan i program aktivnosti za unapređenje mektebske nastave. Budimo uz njih, zbog budućnosti naše djece.

U subotu 17. septembra Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina i muallim, pohvalio je stariju grupu djece što su sami, odgovorno i precizno, ispunili svoje upisnice u Mekteb. Mirsad ef. Okanović, imam bijeljinske Sulejmanije i muallim mlađe grupe, obratio se djeci i njihovim roditeljima:

“Vi dokazujete da ste odgovorni roditelji, da želite svojoj djeci, kao i svaki roditelj, sve najbolje samim tim što ih dovodite u Mekteb. Oni će ovdje, pored toga što uče o svojoj vjeri, učiti  da budu dobri i poslušni svojim roditeljima, da budu korisni članovi naše Zajednice, da budu na usluzi svim našim ljudima koji žive ovdje, u našem gradu. Mi smo mala Zajednica, ali, hvala Dragom Bogu, jaki smo i čvrsti. Draga djeco, vi ste naša budućnost i mi ne žalimo ni vremena ni sredstava da u vas ulažemo jer ćete vi, ako Bog da, u skorije vrijeme ponijeti onaj teret koji mi sada, trenutno nosimo. Vi ćete biti ti koji ćete nas predstavljati, koji ćete u školama i na drugim poslovima raditi, a neko će od vas, ako Bog da, biti i efendija.”