Utvrđen program manifestacije Dani vakufa 2014.

Utvrđen program manifestacije Dani vakufa 2014.

Sarajevo, 24. april 2014. (MINA) – U Sarajevu je danas održan sastanak Organizacionog odbora manifestacije „Dani vakufa 2014“ na kojem je prihvaćen prijedlog programa Vakufske direkcije za ovogodišnju manifestaciju „Dani vakufa“.

Prema tom programu manifestacija će trajati od 22. do 30. maja 2014. godine, a bit će održana u Sarajevu, Foči i Tešnju. Okosnicu ovogodišnje manifestacije činit će različiti sadržaji kao što su: međunarodna konferencija o restituciji i okrugli stolovi o vakufima, promocija knjige, prezentacija projekata, otvaranje vakufskog objekta Gazi Ferhad-begove medrese u Tešnju-sjedišta Medžlisa i postavljanje kamena temeljca za obnovu Aladža džamije u Foči, hutba, mevlud i izbor najistaknutijeg vakifa.

Za uspješnu organizaciju ovogodišnje manifestacije od strane Upravnog odbora Vakufske direkcije zadužen je Organizacioni odbor kojeg čine: prof. dr. Ismet Bušatlić, predsjednik, prof. dr. Enes Pelidija, član, doc. dr. Mustafa Hasani, član, dr. Senaid Zajimović, član, mr. Zehra Alispahić, član i Amir Hodžić, član.

Ovo će biti četvrta manifestacija koju Vakufska direkcija  organizira. Ona doprinosi  povećanju svijesti o značaju i ulozi vakufa u današnje vrijeme, promociji vakufa i novih uvakufljenja, kao i doprinosa u procesu povrata uzurpiranih i oduzetih vakufa, odnosno doprinosa u procesu restitucije oduzete vakufske imovine.