Vaktija / Kurban-bajram ove godine obilježava se 12. septembra

Vaktija / Kurban-bajram ove godine obilježava se 12. septembra

Prema kalendaru (vaktiji) Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Kurban-bajram ove godine obilježava se u ponedjeljak, 12. septembra.

Kurban ili Hadži bajram traje četiri dana i to su „veliki mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra, a njihovu važnost određuje klanje kurbana“.

„Ovaj bajram je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, a obilježavaju ga dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža – dani kada milioni muslimana idu na hodočašće u Mekku i Medinu. Oni će se zaputiti ka Časnome Hramu, u Mekku“, navode iz Islamske zajednice u BiH.

Hadž je u islamu namjera i putovanje (hodočašće) u Mekku s ciljem obavljanja određenih obreda posjete Kabi, najvećem islamskom svetištu. To je „peti stup islama“ – sam put zove se hadžiluk, a hodočasnik hadžija.

Hadž je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uvjete za to.

„Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega“, poručuju iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.