Valentin Incko u Bijeljini i Janji

Valentin Incko u Bijeljini i Janji

            Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, u srijedu 9. aprila, boravio je u Bijeljini, gdje je razgovarao sa gradonačelnikom Mićom Mićićem, te posjetio sjedišta Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina i Eparhije zvorničko-tuzlanske. U kasnim popodnevnim satima Incko je posjetio povratničku mjesnu zajednicu Janja, gdje se u razgovoru sa zamjenikom gradonačelnika Bijeljine Husom Zečkanovićem i odbornikom Samirom Baćevcem, upoznao sa problemima ove populacije.

janjaincko    incko u bn (1)       

          Visoki predstavnik u BiH je kazao da je zadovoljan stanjem u gradu koji se razvija i raste, a međuetnički život ocijenio je kao korektan i konstruktivan. Naglasio je da će se komunikacija nastaviti. Gradonačelnik Mićić istaknuo je značaj zapošljavanja i ekonomskog razvoja, te podsjetio na sve razvojne mogućnosti Bijeljine i okoline, naročito u proizvodnji zdrave hrane. U razgovoru sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Hrizostomom konstatovano je da sva otvorena pitanja, kao što su crkve u Konjević Polju i Dugom Polju, treba rješavati u duhu tolerancije, razumijevanja i uvažavanja. Hizostom i Incko podsjetili su da se znaju odranije i da ih veže staro prijateljstvo.

DSCN2163

     U razgovoru sa glavnim bijeljinskim imamom Samir ef. Camićem i predsjednikom Izvršnog odbora Emirom Musli, Valentin Incko upoznao se sa radom Islamske zajednice u ovom dijelu BiH, vraćanjem povjerenja i razvojem suživota, te procesom obnove džamija. Razgovor je protekao u ugodnoj atmosferi, a visoki predstavnik sa svojim saradnicima interesirao se i za pozitivne i za negativne procese na ovom području.

         Predstavnici našeg Medžlisa upoznali su ga i sa aktuelnim problemima, kao što je planirana eksproprijacija bošnjačke imovine u četiri povratnička sela općine Ugljevik, a za potrebe proširenja rudnika buduće termoelektrane. O tome je govorio Damir ef. Čokić, imam džemata Janjari. Također, visokom predstavniku predočen je plan lokalnih vlasti u Bijeljini da obustavi ukopavanje u gradska mezarja nakon što, ovoga ljeta, sa radom počne novo gradsko groblje. Posebno je istaknut problem vakufske imovine, odnosno džamija koje su, iako se obnavljaju u istim gabaritima i na istim mjestima, prije desetak godina isplanjene i iz katastarske i iz zemljišno-knjiške evidencije.

        Visoki predstavnik Valentin Incko kazao je da će se komunikacija sa MIZ Bijeljina nastaviti, te da očekuje poziv na svečano otvaranje Atik sultan Sulejmanove džamije, 16. augusta ove godine.