Vijeće muftija: Podrška reisul-ulemi Kavazoviću u provođenju reformi Islamske zajednice

Vijeće muftija: Podrška reisul-ulemi Kavazoviću u provođenju reformi Islamske zajednice

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, 18.9.2020. godine u Banjaluci održana je 26. redovna sjednica Vijeća muftija.

Na sjednici je razmatrana informacija o značajnijim aktivnostima reisu-l-uleme i članova Vijeća muftija između dvije redovne sjednice Vijeća, te prijedlog pravilnika o radu Komisije Vijeća muftija za razmatranje šerijatske legitimnosti normativnih akata i djelatnosti organa i funkcionera IZ-a.

Vijeće muftija je na prijedlog Ureda za zekat utvrdilo visinu nisaba za safer, rebiu-l-evvel i rebiu-l-ahir 1442. h.g. u iznosu 9.422,00 KM (4.832,00 EURA/ 5.730,00 $). Prihvaćena je informacija o akciji kurbana 2020. godine. Razmatrani su i prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima.

Vijeće muftija je na 26. sjednici, razmatrajući aktuelna pitanja u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovin, jednoglasno usvojilo zaključak u kojem se kaže:

– Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini podržava nadležne institucije Islamske zajednice u njihovom insistiranju na transparentnosti poslovanja i odgovornosti svih organa, ustanova, nosilaca vjerskog autoriteta, kao i izabranih predstavnika i uposlenika. Islamska zajednica je uređena zajednica koja se temelji na Kur'anu, sunnetu i jedinstvu muslimana, a njezino djelovanje i rad odvija se u skladu s Ustavom, procedurama, propisima i normama. Poštivanjem tih normi najbolje se čuva Zajednica i njezino jedinstvo.

Stoga Vijeće muftija osuđuje i odlučno odbija svaki pokušaj nasrtaja na jedinstvo Islamske zajednice u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori, kao i pokušaj da se poljulja povjerenje muslimana u rad Zajednice, njenih institucija i autoriteta.

Vijeće muftija daje punu podršku reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću u provođenju reformi Islamske zajednice i njezinom jačanju, prije svega na principu duhovnog jedinstva čiji je reisu-l-ulema simbol, ali i istrajavanju u primjeni propisa i normi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koje su obavezujuće za sve.

Vijeće muftija daje svoju punu podršku radu novoosnovane medrese u Banja Luci i aktivnostima muftije banjalučkog Nusreta ef. Abdibegovića, koje za cilj imaju očuvanje i afirmaciju islama i muslimana na ovim prostorima, saopćeno je nakon 26. sjednice Vijeća muftija u Banjoj Luci.

A.Đ.