Vrijedna donacija Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata

Vrijedna donacija Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata

U okviru Projekta unapređenja korištenja vakufske imovine, od protekloga vikenda Medžlis islamske zajednice Bijeljina bogatiji je za još jedan traktor, plug, frezu i prikolicu. Donacija vrijedna oko 25.000 KM dar je Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ured za BiH, a donator je gospodin Madžid Salem Khalife Rašid Errumejsi.

Nove poljoprivredne mašine služit će za unapređenje korištenja vakufske imovine i života muslimana povratnika u ove krajeve Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat realiziran je zahvaljujući Azri Medinić, predsjednici bijeljinskog Merhameta i koordinatorici projektnih aktivnosti pri MIZ Bijeljina.

DSCN5894

Povodom dodjele poljoprivrednih mašina i potpisivanja ugovora, u subotu 22. novembra 2014. godine, gost MIZ Bijeljina bio je direktor bosanskohecegovačkog Ureda Crvenog polumjeseca UAE, Mahmud Aly, sa saradnicima. Gospodin Aly interesirao se za život povratnika u Bijeljinu, a sa glavnim bijeljinskim imamom Samir-ef. Camićem razgovarao je o radu Mektebskog centra u Bijeljini. Na licu mjesta, na vakufskim parcelama, uvjerio se u stepen realizacije Projekta unapređenja korištenja vakufske imovine.

DSCN5917

Putem donatorskih projekata realiziranih sa turskom agencijom TIKA i bh Uredom Crvenog polumjeseca UAE, do sada su obezbjeđene poljoprivredne mašine i oprema u vrijednosti blizu 100.000 KM. To je omogućilo da od ove godine MIZ Bijeljina obrađuje svoje poljoprivredno zemljište. Radi se o 14 hektara zemljišta prve klase koje do sada bilo iznajmljivano.

Pod rukovodstvom Nedžada Mujanovića i Damira Salkanovića, a u realizaciji Amira Bajrića, ove jeseni zasijana je pšenica na šest hektara, te obavljeno duboko oranje na osam hektara zemljišta planiranog za proljećnu sjetvu kukuruza. MIZ Bijeljina uredno je registrirao svoje poljoprivredno zemljište i prijavio ga u sistem podsticaja. Time su napravljeni prvi koraci i stekle su se najbitnije pretpostavke za realiziranje planova u narednom periodu.

DSCN5914