XIII finalno mektebsko takmičenje na nivou Rijaseta IZ u BiH

XIII finalno mektebsko takmičenje na nivou Rijaseta IZ u BiH

U subotu, 22. maja 2010. godine, u Mektebskom centru u Bijeljini održano je XIII finalno mektebsko takmičenje na nivou Rijaseta. Domaćin takmičenja bilo je Muftijstvo tuzlansko i Medžlis islamske zajednice Bijeljina, a takmičenju su pristupila 24 takmičara iz osam muftijstava.
Svako muftijstvo je imalo po tri predstavnika, po jedan takmičar u svakoj kategoriji: kiraet mlađi uzrast, polaznici do 12 godina starosti, kiraet stariji uzrast i test općeg znanja.

pobjednici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U kategoriji kiraet uzrast do 12 godina prvo mjesto osvojila je Amina Išerić iz Sarajeva. (U sredini)
U kategoriji kiraet uzrast do 15 godina prvo mjesto osvojila je Nermina Mujanović iz Zavidovića, Muftijstvo zeničko. (Lijevo)
U kategoriji test općeg znanja prvo mjesto osvojila je Belma Đuzdanović iz Teočaka, Muftijstvo tuzlansko. (Desno)

U ukupnom plasmanu prva tri mjesta osvojile su: prvo mjesto Muftijstvo zeničko, drugo mjesto podijelile su ekipe Muftijstva travničkog i tuzlanskog, a treće mjesto Muftijstvo bihaćko.

Otvaranje manifestacije, test općeg znanja i takmičenje učača Kur'ana mlađi uzrast održano je u prostorijama Mektebskog centra, a takmičenje učača Kur'ana stariji uzrast i proglašenje pobjednika održano je u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u Bijeljini.

komisija

Takmičenju u Bijeljini prisustvovali su predstavnici vjersko prosvjetne službe Rijaseta na čelu sa rukovodiocem mr. Muharem ef. Omerdićem, članovi komisije hfz. Mensur ef. Malkić glavni imam Begove džamije u Sarajevu, doc. dr. hfz. Dževad ef. Šošić profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Ibrahim ef. Begović, Zijad ef. Suljić i Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović koji se tokom ceremonije dodjeljivanja diploma i nagrada obratio prisutnim.

Mr. Muharem ef. Omerdić se zahvalio svim učesnicima, a posebne čestitke uputio je pobjednicima takmičenja i najuspješnijim muallimima. Također, ef. Omerdić zahvalio se domaćinima te pohvalio kompletnu organizaciju takmičenja.

sponzoriPredsjednik MIZ-e Bijeljina u ime Medžlisa svim muallimima i članovima takmičarske komisije dodjelio je po knjigu autora Mustafe Grabčanovića „Bijeljina i Bijeljinci” te o samom mektebskom takmičenju izjavio:
„Za nas u Bijeljini velika je čast bila biti domaćin XIII mektebskog takmičenja na nivou cijele države BiH. Sve ovo za nas je veliko priznanje za učinjeno na jačanju Islamske zajednice u Bijeljini i edukativnom radu sa djecom i omladinom. Nastojat ćemo i u buduće da svojim radom i djelovanje u Bijeljinu privučemo održavanje još sličnih manifestacija u našem Mektebskom centru ne zbog toga što je Mektebski centar lijepa i prostrana zgrada već zbog samih aktivnosti u njemu. Još jednom želim se zahvaliti Rijasetu IZ u BiH i Muftijstvu tuzlanskom na ukazanom povjerenju uloge domaćina.”