XV sportski susreti uposlenika Islamske zajednice u BiH i regionu u Ulcinju

XV sportski susreti uposlenika Islamske zajednice u BiH i regionu u Ulcinju

Udruženje Ilmijje IZ u BiH i Odbor za sport pri Rijasetu IZ u BiH, od ponedjeljka 02. do srijede 04. septembra 2013. godine, organizira  XV sportske susrete uposlenika IZ u BiH i regionu. Na susretima koji su već tradicionalni, ove godine će sudjelovati rekordnih šesnaest ekipa koje sačinjavaju  uposlenici medžlisa i muftiluka iz BiH, Mešihata IZ Sandžak, Mešihata IZ u Hrvatskoj, Mešihata IZ u Crnoj Gori, te uposlenici Islamskih zajednica iz  Turske, Albanije i Kosova. Ovo će biti prvi put da na ovim susretima učestvuju uposlenici Islamskih zajednica iz Albanije i sa Kosova, dok su uposlenici IZ iz Republike Turske, prošle godine učestvovali po prvi put.

Domaćin ovogodišnjih susreta će biti Udruženje Ilmijje IZ u BiH i Islamska zajednica u Crnoj Gori. Kao i svake godine, učesnici će se takmičiti u atletskim disciplinama (100m, 200m, 800m, 4x100m, bacanje kugle, skok u dalj), košarci, nogometu, stonom tenisu i šahu. Takmičenja u svim disciplinama će se održavati u Ulcinju, u krugu hotela „Olimpic“, gdje će svi učesnici biti smješteni! Hotel se nalazi na četvrtom kilometru od centra Ulcinja, pored same plaže, a okružen je predivnim parkom i borovom šumom. Hotel posjeduje kongresnu salu, zatvoreni bazen, saunu i teretanu, a u krugu hotela nalaze se sportski tereni: fudbalski teren sa atletskom stazom, tereni za mali fudbal, košarku, rukomet, odbojku, teniski tereni, poligon za bacanje kugle i skakalište u dalj.

Svečano otvaranje XV sportskih susreta biće obavljeno u ponedjeljak, 02. septembra, u 13:30h na Gradskom stadionu u Ulcinju  uz postrojavanje svih učesnika. Na ceremoniji otvaranja se očekuje veliki broj gostiju i zvanica ispred IZ u BiH, IZ u Crnoj Gori te općinskih i viših vlasti u Crnoj Gori.

Prije svečanog otvaranja na Gradskom stadionu će biti upriličena natjecanja u atletskim disciplinama koje će se odvijati pod vodstvom proslavljenog bh. atletičara,  atletskog trenera i sudije Islama Đuguma. U ponedjeljak poslijepodne će se održati turnir u košarci te takmičenje u stonom tenisu. Utorak, 03. septembar je rezervisan za nogometni turnir koji uvijek privlači posebnu pažnju, te za turnir u šahu koji će održati u večernjim satima. U srijedu 04. septembra predviđene su finalne utakmice u futsalu i košarci, kao i ceremonija proglašavanja najboljih i najuspješnijih, čime će XV sportski susreti uposlenika IZ u BiH i regionu biti okončani.

Organizacioni odbor je posebno zadovoljan činjenicom da su svi  prethodni sportski susreti, protekli onako kako nama i priliči, u skladu sa našom vjerom i našim ahlakom, pa se isto očekuje i u Ulcinju. Inače, cilj sportskih susreta nije samo sport i takmičenje, nego općenito druženje, širenje prijateljstva i međusobno upoznavanje u ime Allaha dž.š., a na korist svim učesnicima.

Edin Spahić