Zabrinutost IZ zbog mogućeg usvajanja Prijedloga Zakona o prebivalištu

Zabrinutost IZ zbog mogućeg usvajanja Prijedloga Zakona o prebivalištu

Sarajevo, 05. februar 2014. (MINA) – Povodom najave razmatranja i usvajanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Prijedloga Zakona o prebivalištu, Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini dijeli veliku zabrinutost bošnjačkih povratnika, nevladinih organizacija i dijela javnosti da će usvajanje Prijedloga Zakona o prebivalištu ne samo onemogućiti dalji povratak prognanih, nego i ostanak onih koji su se već vratili, te dati zakonsku podršku aktima diskriminacije i dovršenja etničkog čišćenja administrativnim putem.

Islamska zajednica je u julu 2013. godine, nakon što je spomenuti Prijedlog Zakona usvojen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, upozorila da je neprihvatljivo usvajanje zakona kojim se sužava opseg ljudskih prava i sloboda. Ograničavanje slobode kretanja građana i kreiranje ambijenta za policijsku represiju, o čemu  svjedoči odnos prema više stotina građana Srebrenice nakon izbora 2012. godine, nije spojivo sa demokratskim vrijednostima niti može ohrabriti povratak.

Islamska zajednica podsjeća državne dužnosnike, posebno parlamentarne zastupnike, na obavezu implementacije Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma o povratku izbjeglica. Bez sumnje, Zakon o prebivalištu povratnicima treba omogućiti da im prebivalište bude u mjestima odakle su prognani. S druge strane, nijedan zakon ne smije dopuštati nametanje policijske represije ili dati policiji prevelike ovlasti kontrole boravka povratnika u mjestima i na adresama svog povratka, ali ni u pogledu odlučivanja o pravu na izbor mjesta prebivališta, zaposlenja i slobode kretanja. Stoga, Islamska zajednica očekuje da parlamentarni zastupnici pokažu punu odgovornost i ne dopuste donošenje zakonskih rješenja kojim se ograničavaju temeljna ljudska prava i slobode, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.