Zajednički iftar na otvorenom u Doboju okupio više od 1.000 vjernika

Zajednički iftar na otvorenom u Doboju okupio više od 1.000 vjernika

Istanbulska Opština Bajrampaša organizirala je iftar za više od 1000 osoba  kod Donje džamije Trnjak u Doboju u okviru projekta „Bratstvo ne poznaje granice“. Ova pomalo nestvarna scena je iz Doboja u predvečerje ove nedjelje 21.6.2015.g., kad se pogledaju slike.

8

Zajednički iftar bio je dobra prilika da se na jednome mjestu sretne veliki broj ljudi, prijatelja i poznanika koji zbog užburbanoga načina života i obaveza  nemaju priliku često da se druže. Nabolji način za zajedništvo, druženje i prijateljstvo upravo je moguć u mjesecu ramazanu na zajedničkim iftarima.

Džan Gokhanbalekoglu, zamjenik načelnika opštine Bajrampaša, izjavio je da već 11 godina ova opština organizuje zajednički iftar u devet zemalja Balkana, a ove godine osim u Doboju, organizovan je u Tuzli, a slijedi u Bugojnu, nakon čega odlaze u Srbiju, zatim u Crnu Goru, na Kosovo,  Albaniju, Makedoniju, Grčku, Bugarsku i na kraju u Tursku.

1

“Svake godine je drugi grad, ove godine je to Doboj. Konsultujemo Islamsku zajednicu i Ambasadu Turske, savjetujemo se sa njima u vezi s gradom. U našoj opštini oko 35 procenata građana je porijeklom sa Balkan i mi smo zbog toga pokrenuli ‘Bereket konvoj’, želimo da se družimo sa braćom i dijelimo iftarski program”, izjavio je Džan Gokhanbalekoglu, zamjenik načelnika opštine Bajrampaša.

Dobrodošlicu svima zaželio je glavni imam MIZ Doboj mr.Bajro ef. Džafić.

5

Zajedničkom iftaru prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, Adil Osmanović ministar civilnih poslova BiH, Murvet Barjaktarević i  Mihnet Okić poslanici u Narodnoj skupstini RS, Enes Suljkanović, delegat u Domu naroda BiH, Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, i predstavnici Gradske uprave.

Dok je trajao iftar nedaleko od mjesta na kojem su vjernici bili okupljeni, oko 150 omladinaca, zadojenih radikalizmom i mržnjom, okupili su se i skandiranjem i veličanjem imena ratnog zločinca Ratka Mladića, izražavali svoje nezadovoljstvo i netrpeljivost prema sugrađanima muslimanima, Bošnjacima, ali dobrim obezbjeđenjem policije i zaštitara nije bilo incidenata.

Doboj će zasigurno dugo pamtiti ovogodišnji ramazan 1436.h.g./2015.godine.

Adil Rudanović

6