Završne pripreme za ovogodišnji hadž

Završne pripreme za ovogodišnji hadž

Ovih dana privode se kraju posljednje pripreme za ovogodišnji odlazak 1025 hadžija iz BiH koji na ovo najveće muslimansko godišnje hodočašće u Meku i Medinu putuju preko Ureda za hadž Rijaseta IZ u BiH. Na hadž će iz naše zemlje preko turističkih organizacija, a pod supervizijom Ureda putovati još 58 hadžija preko Biss toursa iz Zenice i 50 hadžija preko Merkez oila iz Novog Travnika.

Prema riječima šefa Ureda, Nezima ef. Halilovića Muderisa, sve pripreme u Kraljevini Saudijskoj Arabiji su već završene, a ovih dana privode se kraju i redovni sastanci sa hadžijama po svim muftijstvima. Na tim sastancima širom Domovine sve hadžije su upoznate sa osnovnim propisima ovog obreda kao i sa svim tehničkim i zdravstvenim aspektima predstojećeg putovanja. Ove godine poseban akcenat je stavljen na instrukcije o tome kako da hadžije osiguraju da budu popisani na predstojećem popisu stanovništva, jer će u vrijeme popisa hadžije biti u Medini i Meki.

U četvrtak, 19.9.2013., drugu godinu zaredom Ured za hadž je zajedno sa Atašeom za vjerska pitanja pri ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije organizovao cjelodnevnu edukaciju vodiča i medicinskog osoblja koji će ove godine biti na usluzi našim hadžijama tokom putovanja.

Seminar je organizovan u Sarajevu u prostorijama Centra za lično i personalno usavršavanje koji su bili partneri u projektu. Otvaranju seminara su prisustvovali i konzul saudijske ambasade u Sarajevu gospodin Muhamed el-Fertuši, gospodin Abdulaziz Nasir er-Ruhajmi supervizor za islamske centre pri Ministarstvu za vjerska pitanja, vakufe i da'wu, gospodin Turki Fahd el-Burejk sekretar u kabinetu pomoćnika ministra pri Ministarstvu za vjerska pitanja, vakufe i da'wu, Ibrahim et-Turki direktor Regionalnog ureda Svjetske omladinske asocijacije Nedwa za Jugoistočnu Evropu, Ibrahim Husić direktor Ureda Nedwe u Sarajevu i Senad Ćeman direktor CLPU-a, Centra za lično i profesionalno usavršavanje.

Ovom prilikom učesnicima seminara se prigodnim predavanjem obratio šejh Abdurahman bin Gannam el-Gannam iz saudijskog Ministarstva za islamska pitanja, vakufe i da'wu koji je na osnovu vlastitog iskustva dao konkretne savjete kako uspješno organizovati hadž i pojasnio osnovne šerijatske aspekte obreda. Prisutnim se prigodnim izlaganjem obratio i gospodin Abdulmedžid el-Gajs, ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Saudijske Arabije u Sarajevu. Nakon toga učesnici su od Nezima ef. Haliovića, Rasima Brkovića, dr. Merima Omerhodžića i Muhameda Jusića slušali o historijatu organizacije hadža iz BiH, tehničkim detaljima vezanim za organizaciju hadža, medicinskom zbrinjavanju hadžija i znamenitostima Medine i Meke. Tokom seminara se vodila diskusija i o svim drugim detaljima predstojeće organizacije, a vodiči su se sastali i sa glavnim vodičem, Izetom ef. Čamdžićem s kojim su dogovorili konkretne korake koji se trebaju poduzeti u predstojećim danima, dok je sa ljekarima i medicinskim tehničarima dr. Merim Omerhodžić, glavni ljekar održao radni sastanak.

Vodiči su dobili zadatak da u narednih 48 sati kontaktiraju sa hadžijama iz svoje grupe i prenesu im termine letova, a za sedam dana u Uredu za hadž planiraju da vodiči zaduže pasoše i žute kartona hadžija.

Prema potvrđenim terminima letenja svih pet aviona, ako Bog da, lete sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Medinu i to: prvi i drugi avion u utorak, 1.10.2013., treći i četvrti avion 2.10.2013.g., a peti avion 3.10.2013. godine.

Muhamed Jusić