Članarina

Piše: Samir ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina

Hutba: Članarina u Islamskoj zajednici

  1. redžeb 1445.h.g. / 26. januar 2024.g.

 

وَمَن يَعْمَلْ مِنَ الصَّالِحَاتَ مِن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَأُوْلَئِكَ يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ وَلاَ يُظْلَمُونَ نَقِيرًا

 

Draga braćo, cijenjene sestre!

Živimo u izuzetno izazovnom vremenu, vremenu oblikovanom raznim krizama i problemima globalne prirode. Izuzetno naglašena i najveća od svih je kriza morala i ljudskosti koja producira brojne druge krize.

 

Vjernik  duboko svjestan Uzvišenog Allaha nastoji do posljednjeg svog daha, da poravlja ovaj svijet i da mu kvalitativno doprinosi.

 

Poslanik, s.a.v.s. kaže: “Kada bi nastupio Sudnji dan, a u ruci nekog od vas bila sadnica, ako bude u mogućnosti da je zasadi neka to učini.”

 

Vjernik radi uvijek dobro i na svakom mjestu, ne zato što drugi rade dobro ili loše, već zato što je cijelim svojim bićem svjestan Gospodara kojem se vraća.

Vjernik je društveno odgovoran i na korist svojoj zajednici.

 

Uzvišeni Allah, dž.š., u Kur’anu kaže: “Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.” (En-Nisa, 24.)

 

“Allahove džamije održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju, I koji klanjaju i zekat daju i nikoga se osim Allaha ne boje, oni su, nadati se, na pravom putu.”

 

“Šejtan vas plaši neimaštinom i navraća vas da budete škrti, a Allah vam obećava oprost i nagradu svoju, Allah je neizmjerno dobar i sve zna.”

 

“O vjernici, Allaha budite svjesni i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio i Allaha budite svjesni jer On dobro zna šta radite.”

 

“I uspostavljajte namaz i izdvajajte zekat i zajedno s onima koji namaz obavljaju i vi obavljajte.”

 

“Nema kakva dobra u mnogim njihovim tajnim razgovorima osim kada traže da se sadaka dijeli ili da se dobra djela čine ili da se uspostavlja sloga među ljudima, a ko to čini iz želje da Allahovu naklonost stekne, Mi ćemo mu sigurno veliku nagradu dati.”

 

Muhammeda, s.a.v.s., kaže: “Naređujem vam pet stvari koje je meni Uzvišeni Allah naredio. Naređujem vam džemat, poslušnost, pokornost, hidžru i borbu na Allahovom putu.”

 

“Allahova milost je nad džematom – zajednicom.”

 

“Lijepo postupajte prema mojim ashabima, zatim ptrema onima koji će doći nakon njih, zatim prema onima koji će doći nakon njih, a zatim će nakon takvih doći narod čiji će se pojedinci zaklinjati prije nego li se i zatraži od njih da se zakunu, koji će svjedočiti prije nego se od njih i zatraži da svjedoče , pa onaj od vas koji želi da uživa u džennetskom izobilju neka se drži džemata – zajednice, jer je, doista šejtan s jednim dok je od dvojice udaljeniji.”

 

Draga braćo, cijenjene sestre!

Misija naše zajednice, Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina je naređivanje dobra  i odvraćanje od zla. Promovisanje dobra i podsticanje na dobro, pomoć i uslužnost u svakodnevnim potrebama džemata i džematlija.

Da bi zajednica funkcionisala i bila ponos svako muslimanu ona mora da ima snažne stubove, kako kadrovske tako i finansijske.

Kao ozbiljni i odgovorni ljudi moramo biti svjesni važnosti djelovanja i funkcionisanja naše zajednice te još jače i snažnije podupirati njen razvoj i napredak. A mi smo, braćo i sestre, Islamska zasjednica!

Jaka zajednica čini svakog pojedinca jakim.

Članarina je osnovni izvor finansiranja Islamske zajednice.

Sama Islamska zajednica je izraz volje muslimana koji žele da imaju zajednicu u čijem okrilju se mogu okupljati i čiji rad svojim prilozima finansiraju.

Funkcionisanje Islamske zajednice je odgovornost svakog muslimana.

 

U protekli više od dvadeset godina MIZ Bijeljina je opstojao, napredovao, razvijao se, u najvećojm mjeri zahvaljujući angažmanu  vakifa i džematlija.

 

U tom period obnovljen je vjerski život, porušena  infratruktura, džamije, mektebi i mezarja  su obnovljeni ili su u završnoj fazi obnove.

 

Pored svih izazova, nije zapostavljen ni jedan segment djelovanja Islamske zajednice, uključujući rad sa djecom predškolskog uzrasta, rad sa djecom u mektebu, rad sa mladima, sa džematlijama, jačamo komunikaciju sa bijeljinskom dijasporom.

 

Nekada uzurpirane vakufe MIZ Bijeljina obrađuje s ciljem buđenja svijesti da se od vlastitog rada i truda može živjeti. Također, obrađujući poljoprivredne parcele naših džematlija iste čuvamo od dalje uzurpacije i uništenja.

 

Draga braćo, cijenjene sestre!

Sve su ovo aktivnosti koje na prvom mjestu čuvaju čast, dostojanstvo i obraz muslimana ovog kraja.

Nismo pognuli glavu i pristali da ovdje, na svom topraku budemo neko ko će samo tražiti milostinju od drugih.

Naši predhodnici ne zaslužuje drugačije, jer su nam u amanet ostavili mnogo toga dobrog. I mi ćemo generacijama koje dolaze, također, ostaviti mnogo dobra u amanet.

Mi slijedimo Kur’anski princip: “Trudite se, vaš trud će vidjeti Allah, poslanik i vjernici.”

 

Naše džematlije, naši vakifi prepoznaju ciljeve naše Islamske zajednice, prepoznaju njene vrijednosti ali i izazove sa kojima se susreće.

 

Jedan naš džematlija nas je zamolio da još jače i odlučnije nastavimo raditi i djelovati jer, kako on kaže, da ovdje nije Islamske zajednice mnogi Bošnjaci Bijeljine ne bi imali razloga da dolaze, ne bi imali gdje.

 

Svojim programskim djelovanjem vratili smo islamsku vjeronauku u osnovne i srednje škole. Ne zaboravimo izazov današnjeg vremena sa kojima se mi ovdje, u ovom dijelu domovine Bosne i Hercegovine susrećemo.

 

Draga braćo, cijenjene sestre!

Članarina je naše davanje koje će nam koristiti kako na ovom prolaznom svijetu, tako i na budućem  ahiretu.

Na taj način mi pomažemo sve aktivnosti i  rješavanje izazova sa kojima se susreće naša zajednicva, tj. svi mi zajedno.

MIZ Bijeljina je stub Bošnjaka muslimana, bijeljinaca ma gdje se oni danas nalaze.

 

Nastavimo još snažnije, jače i odlučnije djelovati u tom pravcu, pravcu Allahove neizmjerne milosti.

Svako na svoj način, svojim djelovanjem i govorom  neka utiče na razvoj i promociju  Islamske zajednice i njenih institucija, džemata, džamija, mekteba, mezarja, vakufa.

 

Draga braćo cijenjene sestre!

Naša zajednica je naša odgovornost. Riječ musliman u jednini spomenut je samo dva puta u Kur’anu, a riječ muslimani u množini čak četrdeset puta. To dovoljno govori koliku pažnju Allah, dž.š., poklnja zajednici.

 

Nivo našeg društvenog angažmana za opće ciljeve zajednice je mjerilo naše vjere, shodno hadisu u kojem poslanik, a.s., kaže: “Najbolji čovjek je onaj koji je najkorisniji svojoj zajednici.”

Islamska zajednica radi veliki posao na korist svih nas. Jedna izreka kaže: “Život ima vrijednost samo tamo gdje mu je svrha nešto veliko.”

Budimo srcem uz našu zajednicu i dajmo svoj doprinos u njenom rastu i razvoju.

 

Molimo Uzvišenog Allaha da napuni naša srca ljubavlju prema islamu i da nam omili našu zajednicu. Amin.

 

“Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, i razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje”. (Nahl, 90.)

 

Uzvišeni Gospodaru, upućujemo ti dovu za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, za sve one koji je čuvaju, za sve muslimane ummeta, za šehide. 

Upućujemo Ti dovu za braću u Palestini  i Gazi.

Podari zdravlje našim roditeljima,  našoj djeci i našim porodicama  u Dini Islamu.

Pomozi nam da svojim djelovanjem očuvamo našu Islamsku zajednicu koja je stub našeg bitisanja u ovom dijelu domovine Bosne i Hercegovine i ummeta.   Amin.

 

Poštovani,

Članarinu možete uplatiti na blagajni Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina ili, za uplate iz Domovine, na žiro račun 1995720006330636, svrha uplate Članarina, uz naznaku za koju godinu. Za uplate iz dijaspore, vidite podatke na fotografiji. U oba slučaje ostaje obostrana obaveza da se potpiše Izjava o prihvatanju članarine na osnovu prebivališta, boravišta ili mjesta porijekla, te da se izda Članska knjižica, prvi put kada kao član MIZ Bijeljina budete u svom gradu.

Više informacija na telefon 00387 (0)55 226 250

Es-selamu alejkum.