Proučen Tevhid povodom 23 godine od pogibije bosanskoga gazije Hajrudina Mešića

Proučen Tevhid povodom 23 godine od pogibije bosanskoga gazije Hajrudina Mešića

U organizaciji džemata Srednja Trnova i Općinske organizacije SDA Ugljevik i ove godine u Hajrija džamiji u Srednjoj Trnovi, rodnom mjestu rahmetli legendarnog kapetana Hajrudina Mešića, nakon Džuma namaza proučen je tevhid povodom 23 godine od pogibije ovog heroja sjeveroistočne Bosne.

sthm01

Rahmetli Hajrudin Mešić nosilac je najviših odlikovanja Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka, a posthumno je unaprijeđen u čin brigadnog generala i odlikovan Ordenom narodnog heroja oslobodilačkog rata Armije Bosne i Hercegovine. Nakon njegove pogibije, Prva teočanska brigada dobija naziv Brigada Hajrudin Mešić.

Uz veliko prisustvo mještana i rodbine rahmetli Kapetana Hajre, tevhid je proučio džematski imam Mujaga ef. Cifrić, a  nazočili su općinski vjećnik, profesor Nihad Redžić, naša uvažena Senija Bubić, predsjednik Mjesne zajednice Srednja Trnova Dževid Ahmetović i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina Emir Musli.

sthm18

Njegovo rodno mjesto ga ne zaboravlja, poručile su okupljene džematlije, a prisutnima se obratio profesor Nihad Redžić, koji je podsjetio na životni put i stradanje Kapetana Hajre, ali i na sve ono što je dao u prvim danima odbrane Bosne i Hercegovine. Mujaga ef. Cifrić, imam Hajrija džamije koja nosi ime po Kapetanu Hajri, izrazio je nadu da će ovakvo podsjećanje na bosanskohercegovačkog velikana, u njegovom rodnom mjestu, prerasti u tradiciju.