Ambasador Republike Turske posjetio medžlise Islamske zajednice Janje i Bijeljine

Ambasador Republike Turske posjetio medžlise Islamske zajednice Janje i Bijeljine

“Bio sam prošle godine na svečanom otvorenju ove džamije, ali od velikog broja ljudi nisam mogao vidjeti svu njenu ljepotu…Zaista ćemo se naljutiti ako nam se ne budete obratili za pomoć realizaciji vaših projekata,” rekao je blagonaklono Džihad Erginaj, ambasador republike Turske u BiH, prilikom nedavnog boravka u Medžlisu Islamske zajednice Bijeljina, u okviru posjete Semberiji.

Njegova ekscelencija, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Džihad Erginaj sa saradnicima, ataše Turske ambasade za vjerska pitanja, muftija Hasan Atli, direktor Turske organizacije za koordinaciju i saradnju TIKA Husein Šanli, sabornica u Saboru Islamske zajednice u BiH Senija Bubić i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, u četvrtak 19. novembra 2015. posjetili su Semberiju gdje su razgovarali sa predstavnicima Mjesne zajednice Janja, gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem i rukovodstvima Dobrovoljnog društva Merhamet Bijeljina i dva medžlisa Islamske zajednice u ovom dijelu BiH.
Gosti su se na terenu upoznali sa dosadašnjim aktivnostima na realizaciji velikog projekta uređenja korita rijeka Janje, vrijednog 12 miliona maraka, za koji je Vlada Republike Turske obezbijedila četiri miliona. Ostala sredstva obezbijedit će se kreditom Svjetske banke, te iz budžeta entiteta RS i Grada Bijeljina. Realizacijom ovog projekta stvaraju se pretpostavke za izgradnju drinskog nasipa nakon čega bi se opasnost od izlivanja Drine i Janje svela na minimalni nivo.
Nakon radnog dijela u prijepodnevnim satima i sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, gosti su oko 12:40 sati klanjali podne namaz u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u Bijeljini. Namaz je imamio muftija Hasan Atli. Tokom ručka u prostorijama Mektebskog centra u Bijeljini, sa predstavnicima MIZ Bijeljina, MIZ Janja i MDD Merhamet Bijeljina, razgovarano je o dosadašnjoj pomoći Ambasade Republike Turske i TIKE koja je bila namijenjena povratnicima Bošnjacima te o podršci planovima unapređenja vakufske imovine u narednom periodu.

Ugodno druženje domaćina i gostiju odisalo je prijateljstvom i čistim nijetom da se zajednički nastavi sa projektima koji unapređuju život Bošnjaka, ali i svih ostalih građana u ovom dijelu BiH. Nakon posjete Janji i Bijeljini, ugledni gosti nastavili su put ka općini Lopare i povratničkoj mjesnoj zajednici Koraj.

Molimo Dragog Allaha da nas uputi i održi na putu istine i sabura.