BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Bajram namaz na području Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina klanjan je u pet džamija, a centralna bajramska svečanost održana je u dupke ispunjenoj Sultan Sulejmanovoj džamiji u Bijeljini. Bajram namaz klanjao se i u avliji džamije, bajramski vaz držao je imam bijeljinske Sulejmanije Mirsad ef. Okanović, a bajramsku hutbu Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina.

Bijeljinska Sulejmanija uoci bajram namaza

Isprativši ramazan, mjesec Allahove milosti i najdražeg gosta, džematlije i njihovi prijatelji i gosti iz cijele zemlje i dijaspore svečano su obilježili Ramazanski bajram, kao krunu ramazanskih ibadeta. Mustafa Junuzović i Ado Karić za ovu priliku došli su iz Beča u Austriji. “Najljepše je kod kuće i kad god mogu, a mogu skoro uvijek, bajram namaze klanjam u svom rodnom gradu. Tu mi je brat, tu je familija, tu su prijatelji i šta drugo treba,” kazao je Mustafa Junuzović.

Mustafa Junuzovic Bec
Mustafa Junuzović
Ado Karic Bec
Ado Karić

Ado Karić u Beč je otišao da studira, a tamo je već i porodicu oformio. “Morao sam otići tamo gdje mogu raditi i izdržavati porodicu, ali to ne znači da sam rodni kraj zaboravio. Naprotiv, mnogi od nas koji smo u Austriji svaki slobodan period u godini provodimo u Bosni i Hercegovini, u Bijeljini,” kaže Ado Karić, nekadašnji polaznik Mekteba i član Džematskog odbora u Bijeljini, a danas bečki student.