Imami MIZ Goražde posjetili Semberiju

Imami MIZ Goražde posjetili Semberiju

Piše: Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina…

U utorak , 03.10. 2017. g. medžlise Islamske zajednice u Semberiji posjetili su imami MIZ Goražde predvođeni glavnim imamom Rasim ef.Džafićem i imamom Kajserija džamije hfz. Harun ef. Efendićem. Inicijator ove posjete je imam Refik ef. Čaušević, imam u Goraždu, koji je zajedno sa glavnim imamom MIZ Janja Omer ef. Camićem proveo školovanje u Gazi Husrev begovoj medresi u Sarajevu.

Tokom druženja u Janji razmijenjena su iskustva djelovanja medžlisa u Semberiji i Medžlisa IZ Goražde te način na koji se može unaprijediti rad i djelovanje Islamske zajednice, sa posebnim osvrtom na mogućnosti i perspektive vakufa o kojem bi se u budućem djelovanju zajednice trebalo povesti više računa. Musafiri iz Goražda u Janji su obišli igraonicu Vildan, Atik i Džedid džamiju, a u Palutinskoj džamiji su obavili podne namaz. Nakon lijepog druženja u Janji koje je trajalo do ikindije namaza musafiri su se uputili u Bijeljinu.

U Bijeljini su ih dočekali imam Mirsad ef. Okanović i glavni imam Samir ef. Camić. Tokom boravka u Bijeljini, domaćini su goste upoznali sa aktivnostim Medžlisa, obišli su Mektebski centar, a u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji obavljen je akšam namaz. Svako ovakvo i slično druženje imama naših medžlisa širom Bosne i Hercegovine mnogo toga može ponuditi, zaključak je svih imama, kako iz Semberije tako i gostiju iz Goražda, a dogovorena je i uzvratna posjeta.