22. Europsko natjecanje učača Kur'ana u Zagrebu

22. Europsko natjecanje učača Kur'ana u Zagrebu

Okupljeni oko Kur'ana nudimo ozračje ljepote i dobrote

Mnogo vjere, ljubavi, volje i napora zahtijeva uspjeli hod vjernika na putu do savršenstva duše. Mnogi zastaju, skreću, umorni odustaju ali mnogi hrabro idu do cilja.

Na tom putu do cilja znanje je njihova prva i najvažnija stanica koja otkriva bogatstvo vjere koja i potiče želju za znanjem. Baš takvim riječima mogao bi se opisati i hod nekoliko hiljada vjernika koji pohodiše Zagrebačku džamiju u periodu od 22. do 24.10., prateći 22. Europsko natjecanje učača Kur'ana ili sudjelujući na njemu.

2

Allahova Riječ koja prije četrnaest stoljeća obuze cijelo biće Muhammeda a.s., te je kao Radosnu i Veliku Vijest primi u svoje srce s plemenitim ciljem prenošenja u srca dobrih ljudi i ove je godine, po dvadeset drugi put, s istim i zajedničkim ciljem, okupila stotinu hafiza, karija, muallima, muderrisa i onih žednih znanja, dobrote i ljepote.

U današnjem svijetu u kojem su dobro i ljepota postali odvojeni jedno od drugoga, u svijetu u kojem se ružnoća i zlo ističu kao nešto zbiljsko a ljepota i dobrota se guraju ustranu kao  nebitno, drugorazredno i u konačnici, nezbiljsko, Zagrebačka džamija, po tko zna koji put, pokaza da je islam religija ljepote koja se nikad ne može odvojiti od dobra.

Pod svojim krovom okupi vjernike iz Bosne i Hercegovine, Turske, Irana, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Kosova, Slovenije, Austrije, Bugarske, Finske, Francuske, Švedske, Nizozemske, Njemačke, Engleske, Norveške, Belgije, Švicarske i Hrvatske s namjerom da ljepotom kur'anskog interpretiranja ponudi  spasotvornu snagu, danas prijeko potrebnu.

Zagrebačka je džamija prethodnih dana, kao i mnogo puta ranije, skrenula pažnju javnosti na islam koji je, kudgod se usmjerio kroz svoju povijest, uvijek stvarao ozračje ljepote.

Obilježavajući 28. obljetnicu svečanog otvaranja Zagrebačke džamije, organiziranjem natjecanja učača Kur'ana, Medžlis Islamske zajednice Zagreb obilježava i gradnju nečega što predstavlja sudbinsku vezu između islama i muslimana.

Natjecanju koje je održano u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlisa Islamske zajednice Zagreb te Ministarstva vakufa države Katar, pristupilo je osamdeset natjecatelja u kategorijama tilawet, tilawet Medresa, hifz 5 duževa, hifz 15 džuzeva te hifz cijeloga Kur'ana.

Svečanosti otvorenja, koja je upriličena u četvrtak 22.10., poslije akšam namaza, u Kongresnoj dvorani „Hadži Salim Šabić“, prisustvovali su brojni uglednici među kojima i gradonačelnik Zagreba g. Milan Bandić, izaslanik Ministarstva vakufa Države Katar g. Nasir Sulejti s delegacijom, ravnatelj Vladinog Ureda za odnose s vjerskim zajednicama g. Šime Jerčić, izaslanik kardinala mons. Zvonimir Sekelj te ugledni gosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života grada Zagreba i Hrvatske, kao i predstavnici diplomatskog kora iz muslimanskih/islamskih zemalja akreditiranih u Zagrebu.

Prisutnima se najprije obratio kurra hafiz mr. sc. Aziz ef. Alili, glavni imam MIZ-a Zagreb i predsjednik ocjenjivačke komisije, ukazujući na značaj ispravnog učenja Kur’ana te stupnjeve njegova izučavanja. Potom se prisutnima obratio gradonačelnik Zagreba, g. Bandić najavljujući da će Grad, od sljedeće godine, preuzeti potpunu organizaciju natjecanja, ističući da natjecanje učača Kur'ana nije samo simbol Islamskog centra u Zagrebu, nego je i simbol zagrebačkog života, zagrebačkog civilizacijskog iskoraka i prijateljstva s našim prijateljima muslimanima te je kao takvo ukras grada Zagreba.

Proglašavajući natjecanje otvorenim, na kraju se prisutnima obratio i predsjednik Organizacijskog odbora, muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović koji je, između ostaloga, uputio riječi zahvale svima koji doprinose organizaciji natjecanja koje je iz godine u godinu na sve boljoj organizacijskoj razini. Muftija je najavio da će se dogodine, povodom 100. obljetnice institucionalnog priznanja islama u Hrvatskoj, organizirati međunarodno (svjetsko) natjecanje.

 

Govor gradonačelnika Bandića izazvao poseban interes

Iako je gradonačelnik Zagreba osvjedočeni prijatelj muslimana i Islamske zajednice u Hrvatskoj, nitko nije mogao sakriti oduševljenje njegovim govorom  na svečanosti otvorenja 22. Eurospkog natjecanja. Za vas ga donosimo u cijelosti:

Dragi prijatelji, poštovane hafize i hafizi, najbolji učači Kur'ana Čashsnoga u Europi i svijetu,

Selam alejkum, neka je Božji mir i spas na vas!

U ovom velikom danu, kada je europski Zagreb središte najučenijeg islamskog svijeta, kada je europski Zagreb ono najbolje od Europe danas, kad je europski Zagreb domaćin europskim muslimanima, čuvarima Allahove knjige, koji su Allahovi miljenici i odabranici te nasljednici Njegovih poslanika, imam potrebu reći da sam sretan što se pod krovom Zagrebačke džamije u našoj Folki, već 22. put zaredom srećemo jednim jedinim povodom: da se napajamo ljepotama kur'anskog govora i da se divimo ljubavi i umijeću koje će nam ovih dana pokazati učači Svetog teksta.

Natjecanje učača Kur'ana nije samo simbol Islamskog centra u Zagrebu, nego je i simbol zagrebačkog života, zagrebačkog civilizacijskog iskoraka i prijateljstva s našim prijateljima muslimanima. Ovo je ukras grada Zagreba i ja sam ponosan na to.

Kur'an je živa riječ koja odgaja dušu čovjekovu i pomaže mu da se duhovno i moralno uzdiže. Vjerovjesnik Muhammed je rekao: „ Tko uči i nauči Kur'an, njegovim roditeljima stavit će se kruna na glavu (u džennetu/raju) koja će sjati jače od sunčeve svjetlosti na ovome svijetu“.

Zagrebački Islamski centar od svojih je početaka bio mjestom susreta islama i muslimana sa svojim kršćanskim susjedstvom. Ne smijemo smetnuti s uma da muslimani i kršćani stoljećima dijele mnoge zajedničke vrijednosti. Ma koliko se u medijima i javnosti naglašava o sukobima dviju civilizacija, povijest ih demantira budući da svjedoči i o višestoljetnoj kulturi dijaloga kršćana i muslimana, svakovrsnom plemenitom savezništvu, a nerijetko – i istinskom duhovnom bratstvu.

Muslimani i kršćani imaju veoma bliske poglede po pitanju etike, biologije ili geneze o postanku čovjeka i svemira, diljem svijeta dijele egzistencijalni prostor i podjednako su zabrinuti hoće li svijet koji dijele biti podnošljivo mjesto za život.

U velikom danu za Zagreb, kada se slavi Božja Riječ, kada se ovdje podsjećamo na vizionare koji sagradiše ovaj Centar i ovo prekrasno zdanje, želim vas ohrabriti i poručiti – da će Grad Zagreb, ako Bog da, kada obilježavamo 100 godina od službenog priznanja Islama u Republici Hrvatskoj, u cijelosti stati iza organiziarnja ovoga našega i vašega natjecanja.

To osjećam svojim dugom prema vama, kao svojoj braći po čovještvu. Mi smo prijatelji 365 dana u godini! Zagreb je mjesto našeg zajedničkog življenja , otvorenog dijaloga, razgovora bez predrasuda na kojeg se mogu ugledati svi gradovi svijeta – i oni s Istoka, i oni sa Zapada.

Ponosan sam na vas i zahvalan sam na ovom velikom događaju. U svijetu prepunom nerazumijevanja i predrasuda, mi se napajamo ljepotom! Izričem vam svoje poštovanje i zahvalnost, u skladu s hadisom: „Tko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Bogu.“

Zdravi mi i živi bili i neka je Božji blagoslov na vas!

Gost iz Irana dao posebnu težinu radu ocjenjivačke komisije i samog natjecanja

Svečanost otvorenja natjecanja otpočela je učenjem Kur'ana  dr. sc. hafiza Ahmada Abolqasemija iz Irana, višestrukog pobjednika svjetskih natjecanja učača Kur'ana i predsjednika ocjenjivačke komisije (segment tilaweta) međunarodnog natjecanja u Iranu. Urednik je na Radio Kur'anu u Iranu a slovi za najboljeg poznavatelja melodioznosti Kur'ana ali i ponajboljeg metodičara koji uspješno obrazuje brojne generacije učača Kur'ana. Službeni je mentor predstavnika IR Irana na svjetskim natjecanjima učača Kur'ana. Njegovo sudjelovanje u radu ocjenjivačke komisije svakako doprinosi referencama natjecatelja a samom natjecanju dodatno daje na težini.

Najmlađi hafiz Bosne i Hercegovine i najmlađi natjecatelj

Abdurahman Tabaković najmlađi je hafiz u Bosni i Hercegovini a ujedno i najmlađi sudionik natjecanja. Najtecao se u najtežoj kategoriji, hifzu cijelog Kur'ana. Iako je tek peti razred, već zna da bi volio postati doktor islamskih nauka. Njegovo učenje nikoga nije ostavilo ravnodušnim a svi su se željeli, makar nakratko, naći u njegovom društvu.

Braća Hamidović svijetli primjer odgoja djece

Iskustvo sudjelovanja na većim natjecanjima stekla su i braća hafiz Ahmed i Bilal Hamidović. Ahmed je učenik 1. razreda Gazi Husrev-begove medrese a natjecao se u kategoriji hifz 15 džuzeva. Bilal je dvanaestogodišnjak koji se okušao u kategoriji hifza 5 džuzeva. Obojica su ostala zamijećena kako od strane komisije tako i od strane brojnog džemata koji je pratio njihovo učenje. Praćeni budnim okom svojeg oca te svoje prve muallime i odgojiteljice, brižne majke, svakim su svojim korakom, rječju i postupkom ukazivali na lijepi islamski ahlak usađen od strane plemenitih roditelja.

Molimo Allaha dž.š., da nagradi ove marljive dječake, njihove roditelje, muhaffize i muallime kako bi uvijek bili primjer drugima u dobru.

Mevlud kakav se ne pamti

Natjecanje je završeno u subotu, 24. 10., proglašenjem pobjednika i tradicionalnim Velikim mevludom  kojeg su izveli svi natjecatelji. Posebnu draž programu dao je slijepi hafiz Ahmet Sarıkaya iz Turske,  pobjednik 20. Europskog natjecanja te polaznici Škole Kur'ana (Kur'an ailesi) iz Istanbula na čelu sa kurra hafizom Selmanom ef. Okumušem, dugogodišnjim članom ocjenjivačke komisije našeg natjecanja.

Kažimo kako je na trodnevnoj manifestaciji prisustvovalo više od 4.000 posjetitelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zadnjeg dana natjecanja svi prostori u Islamskom centru bili su prepuni, a parkirališta tijesna da prime sve autobuse i osobne automobile. Pobrojano je čak 34 autobusa s posjetiteljima iz BiH, većinom s vjernicima iz Cazinske krajine, od čega najviše iz Bužima.

Natjecanje se i ove godine moglo izravno pratiti putem YouTube-a što je naišlo na pozitivan odjek i čime je nadišlo europske okvire.

Sveukupni pobjednik nositelj priznanja i nagrade Hafiz Fadil ef. Fazlić

Pobjednik 20. Europskog natjecanja učača Kur’ana je hafiz Mohamed Ahmed Moalim iz Švedske. Pobijedivši  u kategoriji hifza cijelog Kur’ana, ujedno je nositelj priznanja i nagrade Hafiz Fadil ef. Fazlić, koja se, po želji obitelji i odluci Medžlisa IZ-a Zagreb, već četvrtu godinu, dodjeljuje najboljem natjecatelju. Novčanu nagradu od 500.00 eura svake godine osigura porodica rahmetli hadži hafiza Fadila ef. Fazlića.

Ukupni ovogodišnji nagradni fond iznosio je 15.000 USD. Sveukupni pobjednik je, pored novčane nagrade,  nagrađen mogućnošću obavljanja hadža a pobjednik u kategoriji hifza 15 džuzeva obavljanjem Umre. Ove nagrade osigurao je ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije, šejh Abdulmedžid El-Gajs.

Svim sudionicima dodijeljena su priznanja i simbolične novčane nagrade.

Na svečanosti proglašenja pobjednika prisutnima su se obratili muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović kao predsjednik Organizacijskog odbora natjecanja te kurra hafiz mr. Aziz ef. Alili, glavni imam i predsjednik ocjenjivačke komisije, najprije pozivajući pristune da se Fatihom prisjete vakifa i članova ocjenjivačke komisije hadži hafiza Kamila ef. Silajdžića i Fadila ef. Fazlića a potom i proglašenjem pobjednika u svih pet kategorija.

REZULTATI 22. EUROPSKOG KURANSKOG NATJECANJA

Europskom natjecanju učača Kur'ana u Zagrebu posebnu težinu daju članovi ocjenjivačke komisije. Dvodnevno učenje Kur'ana, smjenu natjecatelja u pet kategorija, pomno je pratila i ocjenjivala komisija u sastavu kurra hafiz Ibrahim Yilmaz (Turska), kurra hafiz Fared Oyaleez (Francuska), dr. sc. hafiz Ahmad Abolqasemi (Iran), hafiz Malalla Al-Jaber (Qatar), mr. sc. hafiz Bajram Ajeti (Makedonija), hafiz Abdulaziz Drkić (Bosna i Hercegovina) te kurra hfz. mr. sc. Aziz Alili (predsjednik komisije, Hrvatska).

 

HIFZ KUR'ANA

 1. 1. Mohamed Ahmed Moalim (Švedska) 97,88 bod.
 2. 2. Nadia Siciid Amed (Norveška) 97,50 bod.
 3. 3. Omar Bouhali (Nizozemska) 96,88 bod.

HIFZ 15 DŽUZEVA:

 1. 1. Muhammed M'walidi (Bosna i Hercegovina) 96,50 bod.
 2. 2. Abdirahman Hassan (Finska) 95,50 bod.
 3. 3. Ferat Plakaj (Makedonija) 93,59 bod.

HIFZ 5 DŽUZEVA:

 1. 1. Aldin Šahbazović (Bosna i Hercegovina) 95,13 bod.
 2. 2. Ajdin Aliji (Makedonija) 94,75 bod.
 3. 3. Merzuk Grabus (Bosna i Hercegovina) 94,44 bod.
  Safet Ćoralić (Bosna i Hercegovina) 94,44 bod.

TILAWET:

 1. 1. Ahmed Alili (Hrvatska) 99 bod.
  Ismail Kaya (Turska)   99 bod.
 2. 2. Ibrahim Bilčević (Bosna i Hercegovina) 98 bod.
 3. 3. Abdullah Tutaklioglu (Turska) 96,58 bod.

TILAWET MEDRESA:

 1. 1. Ahmed Hašić (medresa Džemaludin ef.Čaušević, Cazin)   96,92 bod.
 2. 2. Jasir Kovačević (Gazi Husrev-begova medresa, Sarajevo) 96,58 bod.
 3. 3. Amar Hasandić (medresa Osman ef. Redžović, Visoko) 94,92 bod.

Valja istaći da organizacija natjecanja poput ovoga ne bi bila moguća bez potpore Ministarstva vakufa države Katar kao i nekolicine sponzora među kojima posebno izdvajamo Turkish Airlines u Hrvatskoj.

Ipak, najveći i najzahtjevniji dio organizacije ove manifestacije na svojim plećima, zasigurno, iznese Medžlis IZ-a Zagreb, njegovi članovi i uposlenici – od imama i muallima, blagajnika, vrijednih spremačica i portira, kuhara i kuharica pa do vrijednih džematlija koji, ne žaleći truda, vremena niti materijalnih dobara, čine sve kako bi natjecanje proteklo u najboljem redu.

Zbog obimnosti i kompleksnosti organizacije natjecanja, već duži niz godina posao koordinacije između navedenih organizatora kao i sve zahtjevne i odgovorne tehničke pripreme, vrši tajnik Europskog natjecanja, imam i muallim Mersad ef. Kreštić čiji je angažman, između ostalog, bio jedan od razloga da ga Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj proglasi najboljim muallimom za 2014. godinu.

Ne zaboravimo misiju rahmetli hafiza Fadila ef. Fazlića

Na dvanaest natjecanja učača Kur’ana u Zagrebu, rahmetli hafiz Fadil ef. Fazlić sudjelovao je kao član, a posljednjih godina svoga života i kao predsjednik ocjenjivačke komisije. Njegovo predsjedanje komisijom, kao i raniji doprinos radu iste, nesumnjivo je doprinijelo razini samog natjecanja kao i procjeni da je Europsko natjecanje u Zagrebu, jedno od najorganiziranijih natjecanja ove vrste.

Ovaj prilog o natjecanju učača Kur'ana, završavam mislima i idejom rahmetli hadži hafiza Fadila Fazlića kao svojevrsnom porukom onima koji se okupljaju oko Kur'ana u potrazi za ljepotom, dobrotom, pravdom i srećom. S vremena na vrijeme, vjerojatno imajući na umu, da su stoljećima islamski učenjaci i mislioci svakoj generaciji osiguravali sredstva kojima će promišljati svijet koji ih okružuje, suočiti se s njim, i u svjetlu Kur’ana rješavati probleme, kako vjerske tako i svjetovne naravi, profesor Fazlić bi, nakon proučenih kur’anskih cjelina isticao da se Kur’an stalno vraća pitanju etike, dobra i zla, te značaju življenja čednog života. Stoga, govorio je, najvažniji korak kojeg trebaju poduzeti mladić i djevojka naše dobi, jeste sačuvati snagu svoje vjere, ne izgubiti povjerenje u utemeljenost i istinu islamske objave. Upućivao bi nas da u svoj budući studij i poslove kojima se budemo bavili, ugradimo osobine samopouzdanja, samopoštovanja i dobrog ponašanja, jer su one temelj svrhovitom, iskrenom i metodičkom radu. Smatrao je da ćemo tako najbolje odgovoriti na izazove modernog svijeta koji nagriza i teži uništenju svega što je sveto i vjersko u njegovu okruženju.

Lamija Alili