Akbar Ahmed: Muslimani u BiH su autohtoni evropski muslimani

Akbar Ahmed: Muslimani u BiH su autohtoni evropski muslimani

Ugledni islamski mislilac pakistanskog porijekla Akbar Ahmed u intervjuu za magazin “The Friday Times” ističe da su muslimani u Bosni i Hercegovini autohtoni muslimani na evropskom kontinentu.

“Muslimani u kontekstu Evrope spadaju u tri kategorije. Prva kategorija su autohtoni muslimani (poput većine bosanskih muslimana), imigranti i preobraćenici u Islam”, smatra ovaj univerzitetski profesor.

Napominje kako se ipak današnja Evropa suočava sa problemima u vezi sa odnosom prema muslimanima.

“Evropa se danas suočava sa izazovom kako da se ophodi prema muslimanskim građanima, a to je posebno očigledno nakon događaja iz 11. septembra. U prošlom stoljeću Evropa je pokazivala šokantan odnosa prema vjerskim manjinama što se može shvatiti kroz Hitlerovo postupanje sa jevrejskom zajednicom. Neko bi pomislio da su ti strašni događaji doprinijeli da se to u Evropi više nikada ne ponovi. Ipak, 1990-tih smo vidjeli kako je u Evropi nad bosanskim muslimanima izvršen genocid”, kazao je Akbar.

Upozorava kako su ipak nakon terorističkih napada 11. septembra u SAD-u povećani mržnja i netrpeljivost prema muslimanima u zapadnim zemljama.

“Islamofobija je nakon 11. septembra postala globalni fenomen. U SAD-u i Evropi, taj fenomen je isti, gdje desničarske partije predstavljaju muslimane kao teroriste i fokusiraju svoju mržnju prema imigrantima. Ponekad su te političke partije umiješane i u nasilje, ali najopasnije od svega je činjenica da obično društvo sve više postaje neprijateljski orijentisano prema muslimanima”, ističe Akbar.

Ipak, smatra kako je Evropa nekada bila i primjer suživota i međusobnog poštivanja između pripadnika različitih vjerskih skupina.

“Evropa je imala model uspješnog i harmoničnog društva kada su jevreji, kršćani i muslimani živjeli i radili zajedno u španskoj Andaluziji prije hiljadu godina”, ističe Akbar podsjetivši da muslimani u Evropi datiraju od 711. godine, datum koji se, prema mišljenju ovog profesora, može prihvatiti kao početak prve faze muslimanskog prisustva u Evropi.

Na kraju je objasnio da nasilje terorističke organizacije IDIL ne smije ugroziti odnose islama i Zapada jer, kako kaže, ono što rade militanti IDIL-a nema nikakvog osnova u islamskoj teologiji.

“IDIL se može jedino shvatiti kroz kontekst ugroženih odnosa između plemena i centralnih vlada i kolapsa plemenskog društva. Plemena su u jednom momentu integrisana u moderne države i odnosi između njih i centralnih vlasti su postali burni. Danas se muslimanska plemenska društva nalaze u pravom haosu i osveta kao kod ponašanja je u potpunosti van kontrole. Podrška IDIL-u dolazi iz plemenskih grupa u Siriji i Iraku koje su bile žrtve nepravde centralnih vlada u Damasku i Bagdadu. Ništa što radi IDIL nema uporište u islamu”, kazao je poznati profesor.

Akbar Ahmed je bivši ambasador Pakistana u Velikoj Britaniji, profesor na Američkom univerzitetu u Washingtonu, autor više nagrađivanih knjiga i dokumentarnih filmova iz oblasti islamskih nauka. Borac je za međureligijski dijalog i jedan od najutjecajnijih muslimanskih intelektualaca u Americi.

(Anadolija)