Aktivnosti Centra za dijalog-Vesatija predstavljeni u Zagrebu

Aktivnosti Centra za dijalog-Vesatija predstavljeni u Zagrebu

U subotu 01.11.2014./08.01.1436. u Islamskom centru u Zagrebu a na poziv predsjednika Mešihata muftije dr. Aziz ef. Hasanovića predstavljen je centar za dijalog Wesatija sa sjedištem u Sarajevu a glavnom centralom u Kuvajtu.

Rad i aktivnosti Centra Wesatije predstavili su direktor ureda u Sarajevu dr. Senad Ćeman i sarajevski muftija prof. dr. Enes ef. Ljevaković koji je ujedno i član Upravnog odbora Wesatije. Nakon što ih je poselamio i izrazio dobrodošlicu muftija Hasanović istakao je značaj ovog Centra i njegove misije poglavito danas kada se u svijetu javlja sve više radikalizama i onoga što šteti islamu te da ovakvi programi koje provodi Wesatija najbolje pomaže u sprečavanju toga.

Inspirativnim i nadahnutim govormom obratio se sarajevski muftija dr. Enes Ljevaković ukazujući na islam kao središnji put te odgovornost tumača islama glede toga. Citirajući mnogobrojne ajete kao i praksu Božjeg poslanika ustvrdio je nužnost tumačenja islama onakvim kakav on u svojoj biti jeste a to je vjera središnjeg puta. Nakon njega obratio se direktor ureda Wesatije iz Sarajeva dr. Senad Ćeman koji je predstavio sve što je uradio centar Wesatija u periodu od 2012. godine od osnivanja u Sarajevu do danas. Prezentirao je izdavačku djelatnost od sedam posebnih izdanja. Kako je ovo bilo predviđeno isključivo za imame, muallime, vjeroučitelje, tumače islama u Hrvatskoj svi su na poklon dobili komplet izdanja koje je Wesatija izdala do sada.

Muftija Hasanović se zahvalio na ovom velikom poklonu, kako onom što smo čuli tako i onom što ćemo moći čitati u narednom periodu kroz bogata promišljanja islama od velikih svjetskih islamskih autoriteta danas. Nakon toga uslijedilo je bratsko druženje u biblioteci Islamskog centra gdje su muftije Hasanović i Ljevaković izmjenili određena iskustva zajedno sa svim sudionicima ovog skupa te potvrdili želju za tješnjom suradnjom Sarajeva i Zagreba na svim razinama.

(www.islamska-zajednica.hr)