Biblioteka u Bijeljini nosi ime po hafizu Abdullah-ef. Budimliji

Biblioteka u Bijeljini nosi ime po hafizu Abdullah-ef. Budimliji

U Bijeljini je u petak, 10. marta 2023. godine, svečano otvorena Biblioteka „Hafiz Abdullah ef. Budimlija“. Odlukom Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, biblioteka u okviru Mektepskog centra od sada nosi ime po ovom našem istaknutom alimu.

Muftija Fazlović je kazao da je ovaj čin pečat svim manifestacijama koje smo prošle godine imali o hafizu Abdullah-ef. Budimliji.

– Hafiz Abdullah-ef. Budimlija će na ovaj način biti još i više s nama. Jedan od važnih segmenata djelovanja MIZ Bijeljina je obrazovanje i kultura. Kulture i obrazovanja nema bez pisma, knjiga i biblioteka. Znakovito je da upravo biblioteka ponese ime hafiza Budimlije jer je ovaj naš veliki alim volio knjige, pisao je knjige i ostavio je iza sebe značajno naslijeđe. Hvala Medžlisu IZ Bijeljina, predsjedniku Emiru Musliju i glavnom imamu Samir-ef. Camiću na odluci da ime hafiza Budimlije dostojno čuvamo sa ovom bibliotekom, kazao je muftija Fazlović. Istakao je da Bošnjaci imaju dubok korijen u Bijeljini. Zajedno s drugima gradili su društvo u ovom dijelu domovine. Svojim duhom i intelektom na poseban način su pokazali vlastite vrijednosti i potvrdili ljubav prema svom zavičaju i domovini.

 

Glavni imam Samir-ef. Camić se zahvalio muftiji Fazloviću na njegovom velikom zalaganju da se afirmira ime hafiza Abdullah-ef. Budimlije te da se na visokom nivou obilježi stotinu godina od rođenja ovog istaknutog alima. Naglasio je da biblioteka trenutno ima oko 5.000 knjiga. Neke od knjiga koje se u njoj danas čuvaju, početkom Agresije na Bosnu i Hercegovinu bile su bačene i namjera je bila da ih se potpuno uništi. Medžlis IZ Bijeljina namjerava da obogati fond biblioteke posebno kada su u pitanju naslovi bošnjačkih autora.

Stotinu godina od rođenja istaknutog alima hafiza Abdulah-ef. Budimlije obilježeno je nizom sadržaja u novembru 2022. godine. U Centru za kulturu u Bijeljini održan je okrugli sto „Hadži hafiz Abdulah-ef. Budimlija – život i djelo“, a u Mektepskom centru je postavljena izložba „100 godina od rođenja hafiza Abdulah-ef. Budimlije“ na kojoj su bili izloženi rukopisi te fotografije koji svjedoče o njegovom životu i djelu.

U decembru prošle godine je na sjednici Skupštine Grada Bijeljina usvojena inicijativa da jedna ulica u Bijeljini ponese ime hafiza Abdulah-ef. Budimlije.

Hafiz Abdulah-ef. Budimlija rođen je u Foči 1922. godine. Hafiska dova mu je proučena 1938. godine u Carevoj džamiji u Foči, dok Medresu završava 1939. godine. Jedno je vrijeme bio na dužnosti imama Atik džamije u Bijeljini, a u periodu od 1993. do 1997. godine radio je kao profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi. Za 53 godine svoga življenja i rada u Bijeljini, ostavio je neizbrisiv trag u životima Bijeljinaca ali i ljudi iz komšijskih mjesta. Prve generacije Behram-begove medrese sjećaće ga se kao predanog profesora i izvrsnog pedagoga.

Hafiz Budimlija je svojim djelovanjem i posebnim odnosom prema ljudima ostavio veliki trag. Lijepim i milozvučnim učenjem Kur`ana oplemenjivao je srca mnogih. U teškom periodu Agresije na našu zemlju stavio se na raspolaganje svome narodu iako je bio u poznim godinama.

Umro je 11. jula 2009. godine i ukopan je u haremu Džindijske džamije u Tuzli.

Preuzeto sa: Muftijstvo tuzlansko