Sedmi sportsko-edukativni susreti „Prvi mart“ za mlade s područja Muftiluka tuzlanskog

Sedmi sportsko-edukativni susreti „Prvi mart“ za mlade s područja Muftiluka tuzlanskog

Sedmi sportsko-edukativni susreti „Prvi mart“ za mlade s područja Muftiluka tuzlanskog, koji se organiziraju povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održani su u subotu, 25. februara 2023. godine, u Behram-begovoj medresi.

Svečanosti otvaranja susreta prisustvovali su muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, koordinator Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog hafiz Abdullah Kapo, imami i koordinatori te mladi s područja ovog muftiluka.

Susrete je otvorio muftija Fazlović pohvalivši ovaj projekt Mreže mladih i okupljanja koja su prilika da se mladi upoznaju i povezuju.

– Datumi kao što je ovaj koji nas je u svome okrilju danas okupio, pomažu nam da obnovimo svoju svijest i budemo primjer kako se treba identificirati sa svojim vrijednostima. Prvi mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je važan simbol u vremenu za svakoga od nas pojedinačno, za svaku našu porodicu i za cijeli naš narod. Dan nezavisnosti iskristaliziran je u teškom vremenu. Bilo je to onda kada se pokretala agresija na Bosnu i Hercegovinu, kada su se kovali planovi da se uništi naša domovina. Sinovi i kćeri ove zemlje su učinili ono što je tada bilo moguće učiniti. Ustali su i kazali ova naša zemlja će biti nezavisna, Bpsna i Hercegovina će biti zemlja slobode“, kazao je muftija Fazlović. Pozvao je mlade da s ponosom izgovaraju riječi „moja domovina Bosna i Hercegovina“ te da se međusobno što više povezuju i podržavaju. Zahvalio je hafizu Abdullahu Kapi, imamima i koordinatorima koji brinu o našim mladima.

Hafiz Abdullah Kapo je naglasio da je cilj ovog projekta podizanje svijesti o važnosti Dana nezavisnosti, međusobno upoznavanje i druženje mladih, afirmiranje lijepog ponašanja i sportskog duha.

Mladi su imali priliku pogledati film „Šehid“ nastao prema hutbi hafiza Merim-ef. Đulovića. Film je rađen u produkciji RTVTK a scenario i režiju potpisuje glumac Irfan Kasumović. Cilj filma je da se i na ovaj način čuva sjećanje na šehide, njihovu borbu za svoju domovinu i vjeru, te da se iskaže poštovanje prema njihovim porodicama.

U svečanom programu otvaranja susreta svoj doprinos su dali učenici i učenice Behram-begove medrese. Ašere je proučio Harun Mehanović, moderator je bio Davud Hasanspahić a učestvovao je i hor Medrese.

Na ovogodišnjim susretima učestvovali su mladi iz 17 medžlisa: Bijeljine, Čelića, Gračanice, Gradačca, Janje, Kalesije, Kladnja, Modriče, Puračića, Srebrenika, Teočaka, Tuzle, Odžaka, Orašja, Vlasenice, Zvornika i Živinica.

U takmičarskom dijelu, u futsalu su najbolji bili:

1. Mreža mladih Čelić

2. Mreža mladih Kalesija

3. Mreža mladih Kladanj

U stonom tenisu najuspješniji su:

1. Ago Imširović – Mreža mladih Gradačac

2. Ibrahim Spahić – Mreža mladih Tuzla

3. Ernad Bilalić- Mreža mladih Teočak

Sudije su bili Samir Spahić i Esmir Hasanović a prigodne nagrade pobjednicima uručio je hafiz Abdullah Kapo. Organizatori susreta su Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog i Behram-begova medresa.

Preuzeto sa: Muftijstvo tuzlansko