Aly: Najsretniji sam kada na licu jetima vidim osmijeh

Aly: Najsretniji sam kada na licu jetima vidim osmijeh

Autor: Hamdija Nesimović…www.preporod.com

Razgovor sa direktorom Ureda Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH gosp. Mahmudom Alyjem.

Poznato je da Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata ima izrazito humanu misiju u čitavom svijetu, koja je prožeta, u prvom redu, ljudskošću, brigom i altruizmom. Nastoji da bude od pomoći stanovništvu ugroženom od rata, elementarnih nepogoda, prirodnih i drugih katastrofa, u prioritetnim situacijama i gdje god se za to ukaže prilika, uz uslov da mu je pristup slobodan i da mu mogućnosti dozvoljavaju. Upravo tako, u teškim i surovim okolnostima, kad je moralna i materijalna podrška bila itekako neophodna, Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata je došao u Bosnu i Hercegovinu, otvorio sebi Ured u Sarajevu i počeo djelovati. Hvala Bogu, i danas je prisutan, aktivan i od velike koristi.

Uvažavajući rad Crvenog polumjeseca, njegovu nesebičnost i nemjerljiv doprinos u materijalnom zbrinjavanju velikog broja jetima i šehidskih porodica, a želeći, s druge strane, izraziti zahvalnost na svemu što je učinio ili što čini za Bosnu i Hercegovinu, obratio sam se direktoru Mahmudu Alyju da sa cijenjenim čitaocima Preporoda podijeli nekoliko trenutaka, odnosno da kroz odgovore na nekoliko pitanja pobliže predstavi Crveni polumjesec u našoj zemlji, ono što karakteriše njegov rad, trenutne i planske aktivnosti.
Poštovani direktore, molim vas da kažete od kada je Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata prisutan u Bosni i Hercegovini?
Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata (CP U.A.E.) u Bosni i Hercegovini je prisutan još od 1993. godine, kada je počeo da kroz razne oblike pruža pomoć građanima BiH, uglavnom u hrani i lijekovima. No, zvanični početak rada CP U.A.E. u Bosni ustanovljen je 1995. godine i od tada traje, hvala Bogu, sve do danas.
Šta su bili glavni motivi i zadaća njegovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu?
Obzirom da je CP U.A.E. nacionalno društvo i kao takvo članica Međunarodne federacije Crvenog križa i polumjeseca u Ženevi, u skladu sa Pravilnikom koji poštuju sve članice, dajemo punu pomoć i podršku svim ljudima u stanju potrebe, bez ikakvih predrasuda. Iz tog razloga smo i došli u Bosnu, kako bismo pomogli našoj braći i sestrama kojima je u teško ratno doba pomoć zaista bila neophodna. Zbog toga je i otvoren Ured u BiH. Naš uspjeh je potpun kad vidimo da je pomoć stigla na pravo mjesto-u ruke naše braće i sestara.
Koje ste godine imenovani prvim čovjekom Ureda CP U.A.E. u BiH, šta vam je to značilo i kako ste zadovoljni njegovim radom?
Direktorom CP U.A.E. BiH sam imenovan već 1995. godine, kada sam na ove prostore stigao kako bih registrovao Ured u Bosni i Hercegovini. Za mene je mjesto na kome se nalazim velika čast, ali i velika obaveza.
Ponosan sam i sretan što mogu raditi posao koji mi je povjeren. Trudim se da ga obavljam časno i dostojanstveno. Za svoj rad sam odgovoran prije svega pred Uzvišenim Allahom, dž.š, pred zemljom koju predstavljam i narodom sa kojim radim. Po mom mišljenju, ovoj zemlji je pomoć i podrška potrebna i dalje, čak i više nego se to čini. Neophodno je nastaviti pomagati Bosnu i Hercegovinu i mi ćemo se truditi da na tom planu učinimo što više možemo.
Uvaženi direktore, kažite nam šta vas čini sretnim u vašem poslu?
Najkraće i najjednostavnije kazano, najsretniji sam kada na licu jetima vidim osmijeh.
Koje su osnovne aktivnosti CP, da li su one svedene samo na materijalnu podršku šehidskim porodicama ili postoje i drugi vidovi njegovog djelovanja?
CP U.A.E. posredstvom svog Ureda u BIH je posrednik između donatora iz UAE i korisnika u BiH, tako da svoje aktivnosti i baziramo da zahtjevima korisnika i odazivu donatora, a trenutno radimo na projektima pomoći jetimima, studentima, kako novčanoj, tako i robnoj. Naši projekti obuhvataju i pomoć u izgradnji džamija, islamskih škola, mekteba. Ponosni smo na uspješnu saradnju sa Islamskom zajednicom u BiH, te Federalnim ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica, te Crvenim križom u FBiH.
Naša Organizacija je 2009. godine finansirala dolazak tima od 20 ljekara „ Open heart team“ koji je u saradnji sa Kliničkim centrom u Tuzli radio 100 operacija na otvorenom srcu.
Organizacija pored spomenutih radi i projekat pomoći ugroženima u hrani u toku mjeseca ramazana, te u kurbanskom mesu za vrijeme Kurban-bajrama. Finansijski pomažemo domove za nezbrinutu djecu, gdje mogu izdvojiti pomoć domovima u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. Jetimima članovima CP U.A.E. BiH koji pohađaju osnovnu i srednju školu dijelimo školske torbe sa priborom. Nekada, ukoliko jetimi izraze potrebu, donatori djeci dodatno pomažu šaljući računare. Pored toga, nekima od bolesnih jetima pomogli smo u plaćanju troškova liječenja. Spomenuo bih i pomoć u obnovi domova povratnicima, te, što je po mom mišljenju podjednako važno, uspješnom radu u održavanju jake veze između onih koji imaju a žele pomoći i onih kojima ta pomoć treba. Ljudima u ovoj zemlji pokazujemo da je nekome stalo do njih.
Koji su do sada najveći uspjesi CP u BiH ?
Ne bih nešto posebno izdvajao, jer se bojim da bih pogriješio u procjenama koji su naši najveći uspjesi. Ponosimo se svim što smo uradili u BiH i svaki projekat rađen dosada imao je odlične rezultate, jer je stigao u pravo vrijeme i na pravo mjesto.
Koliko je CP kroz svoje dosadašnje aktivnosti i po raznim osnovama uložio novca u BiH?
U dosadašnjim aktivnostima i projektima Crveni polumjesec U.A.E. u BiH je utrošio oko stotinu miliona KM.
Koliko je trenutno jetima iz BiH koji su obuhvaćeni određenim naknadama CP?
Naš Ured broji 4 000 djece u oko 30 općina širom Bosne i Hercegovine, s tim što je evidentno da se u zadnje vrijeme povećava broj zahtjeva i radimo na tome da svakom jetimu pronađemo donatora u U.A.E.
CP UAE je u BiH svojom i voljom brojnih donatora. Cilj rada je pomoći drugima radi Božije nagrade. Šta možete reći o tome?
Moje mišljenje je da, posebno kada se radi o pomoći djeci jetimima, većina donatora kao misao vodilju ima hadis Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., u kojem se kaže: “Ja i onaj koji se brine o jetimu ćemo biti u Džennetu zajedno» – pa je podigao i pokazao kažiprst i srednji prst.» (Buhari,). Organizacija CP UA.E. je sretna da je omogućila vezu između donatora i djece. U cijelom svijetu finansiramo oko 70 000 jetima, a mogućnost da i dalje radimo ovaj projekat raduje mene lično, ali i svo osoblje CP U.A.E. kako u Glavnom uredu, tako i ovdje u Bosni i Hercegovini.
Da li su institucije, pojedinci, a posebno porodice koje primaju sredstva, zahvalne CP i donatorima iz U.A.E. na značajnoj pomoći u proteklom periodu?
Da, jesu zahvalni. To sa sigurnošću tvrdim, jer zahvalnost možemo čitati u očima djece, njihovih staratelja, i svih onih kojima pomažemo. Jetimi često pošalju neki poklon kao znak pažnje svojim donatorima, te im se zahvale šaljući mali dašak Bosne kroz razglednice, suvenire i slike na kojima se vidi njihova domovina.
Kakvi su planovi CP u budućnosti, a koji se odnose na BiH-u?
Namjeravamo nastaviti raditi kao i do sada. Očekujemo više projekata u skorijoj budućnosti. Nadamo se realizaciji projekta za pomoć djeci sa posebnim potrebama, što bi bio značajan uspjeh, eventualnoj pomoći našim muhadžirima da se vrate u svoje domove, te nekolicini drugih prijedloga za koje smo poslali upit u Glavni ured, kako bismo vidjeli mogu li se za spomenute projekte pronaći donatori.
Povremeno se susrećete s jetimima-šehidskim porodicama i vjerovatno ste imali dirljivih momenata. Da li vam je koja od tih scena ostala u sjećanju?
Najdirljivi moment je skorašnji posjet jednoj majci koja sa sinom jedincem živi u trošnoj i neuslovnoj kući u blizini Mostara. Bez vode, kupatila, sanitarija, u kući punoj vlage za koju plaćaju simboličnu kiriju. Žive sretni što makar privremeno imaju krov nad glavom. Dirnula me teška situacija u kojoj se nalaze, ali i skromnost, blagost i strpljivost sa kojom bolesna majka i privrženi sin nose svoje breme siromaštva i iskušenja. Ispratili su nas rekavši hvala, sa pogledom punim zahvalnosti i razumijevanja, koji nam je rekao više od riječi. Ovo je samo jedna od mnogih dirljivih priča i scena, koje smo doživjeli kroz godine rada sa jetimima.
Osim glavnog Ureda u Sarajevu, postoje li područni uredi i kako međusobno sarađujete?
Dva su područna Ureda, u Bihaću i u Tuzli. Sarađujemo jako dobro. Moram spomenuti i odličnu saradnju sa Islamskim pedagoškim fakultetom u Bihaću i sa Behram-begovom Medresom u Tuzli, u čijim prostorijama su smješteni naše područne kancelarije. Pored saradnje sa Islamskom Zajednicom u BiH, sarađujemo i sa Udruženjem porodica šehida i poginulih boraca, te sa kulturnim centrima, Crvenim Križom FBiH…
Poznato je da imate korektnu saradnju sa Crvenim krstom/križom u BiH i u čemu se ona ogleda?
Kroz saradnju sa Crvenim križom u BiH realizirali smo pomoć u finansiranju izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju Zgrade Društva Crvenog Krsta /Križa Bosne i Hercegovine, koja je u ratu potpuno srušena, također kroz akcije dobrovoljnog darivanja krvi, pomogli smo organiziranje takmičenja u pružanju prve pomoći, obezbijedili podjelu prehrambenih paketa siromašnima, kupovinu lijekova i medicinske opreme, te u više navrata pomagali izbjeglicama i povratnicima.
Da li je tačno da je Ured CP UAE za BiH u nekoliko navrata pomagao Crveni krst/križ u Bosni i Hercegovini?
Društvo Crvenog Krsta/Križa BiH je nacionalno društvo ove zemlje, a naša Organizacija je nacionalno društvo Ujedinjenih Arapskih Emirata. Kao takvi smo sestrinske organizacije i imamo i statutarnu obavezu na uzajamno pomaganje u radu. Mi smo, da bi unaprijedili saradnju između nacionalnih društava muslimanskih zemalja organizirali posjetu Crvenog križa Uredima CP UA Emirata, Kataru, Saudijskoj Arabiji, te posjete ambasadama arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini. Saradnja se od početka odvija na obostrano zadovoljstvo. Moram spomenuti i sjajnu saradnju sa Kliničkim centrom u Tuzli gdje je, kao što sam već spomenuo, naš ljekarski “Open heart team” uradio brojne operacije na otvorenom srcu. Moram posebno izdvojiti saradnju sa Islamskom zajednicom u BiH sa kojom smo realizirali brojne projekte širom države. Izgradili smo, ili pomogli u izgradnji oko 50 džamija širom BiH, na što smo ponosni.
Hvala vam na razgovoru i otvorenosti. Hvala CP i donatorima što su nesebičnošću pomogli i pomažu na stotine jetima širom BiH. Hvala na svemu i neka vas Dragi Allah mnogostruko nagradi.
Hvala Vama na ukazanoj prilici da predstavim našu Organizaciju, i ono što smo do sada uradili. Sretan sam što pomažemo Bosni i Hercegovini, dajući svoj doprinos tako što, između ostalog, ulažemo u mlade ljude koji se obrazuju kako bi sebi i svojoj domovini donijeli prosperitet i bolje sutra.