Ambasada SAD-a u BiH pozdravila usvajanje Rezolucije o Srebrenici: Svi imamo obavezu da priznamo činjenice

Ambasada SAD-a u BiH pozdravila usvajanje Rezolucije o Srebrenici: Svi imamo obavezu da priznamo činjenice

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (GSUN) usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, javlja Anadolu.

– Sjedinjene Američke Države su ponosno kosponzorirale Rezoluciju Generalne skupštine UN-a, koju su predložili Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, u znak sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. i pozdravljaju njeno usvajanje – objavila je Ambasada SAD-a na društvenoj platformi X.

Naglašeno je da poricanje genocida u Srebrenici čini obilježavanje ovih događaja iz 1995. godine na međunarodnom nivou još važnijim i urgentnijim.

– U Rezoluciji se ističe da se genocid dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, što je nesporna činjenica koju su utvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni sud pravde i veliki broj forenzičkih dokaza – dodaje se.

Rezolucija, kako su kazali iz Ambasade SAD-a, ne cilja nijednu državu članicu i ne pripisuje kolektivnu odgovornost nijednoj grupi ljudi.

– Kao što Rezolucija jasno kaže, svi imamo obavezu da priznamo činjenice, podučavamo istini, odamo počast žrtvama, podržavamo napore na pronalaženju i identifikaciji žrtava i krivično gonimo počinioce. Ovi koraci su neophodni za pomirenje – naveli su iz Ambasade SAD-a.

 

(Preporod.info)