Apel reisu-l-uleme za rješavanje krize

Apel reisu-l-uleme za rješavanje krize

Sarajevo, 18. juni 2013. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović izrazio je zabrinutost zbog usložnjavanja ukupnih životnih tokova u Bosni i Hercegovini i uputio javni apel za rješavanje političke paralize u interesu građana.

U saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice se kaže:

– Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović izražava zabrinutost usložnjavanjem ukupnih životnih tokova u Bosni i Hercegovini i teškim ugrožavanjem temeljnih funkcija društvenog i ekonomskog života svih građana, što je posljedica neshvatljive i bezobzirne političke paralize. Kolaps političkih procesa, kojeg svjedočimo u posljednje vrijeme, odnio je život tek rođene bebe, kao prve takve žrtve iz najranjivije i potpuno nevine kategorije našeg društva. Domaća i međunarodna politika danas nas je dovela u poziciju da se čak novorođenim bebama oduzima pravo na liječenje i zdravstvenu zaštitu, a time i pravo na život. Pred tom zastrašujućom činjenicom i civilizacijskom sramotom na evropskom tlu svi izgovori i opravdanja su besmisleni i suvišni.

Islamska zajednica duboko suosjeća s patnjom i teškoćama svih roditelja čijoj su djeci uskraćena temeljna ljudska prava, posebno s porodicom preminule bebe Berine Hamidović kao i roditeljima bolesne djece koja čekaju da se aktivira savjest domaćih i međunarodnih političkih struktura zaduženih i odgovornih za razvoj političkih procesa u Bosni i Hercegovini.

Politički subjekti u Bosni i Hercegovini odgovorni su za postojeće stanje i nose na savjesti smrt nevinog i tek rođenog ljudskog bića. Međunarodna zajednica na čelu s Uredom visokog predstavnika nosi istu ili još veću odgovornost, jer je proteklih mjeseci i godina bila saučesnik u kreiranju ambijenta beznađa i nemoći. Međunarodni službenici i diplomate ne mogu pobjeći od odgovornosti zbog uspostavljenog političkog okvira i eksperimenta koji se nad nama provodi, jer to predstavlja njihovu pamet i viziju. Stoga se postavlja pitanje, da li Ured visokog predstavnika i međunarodna zajednica ima ikakve obaveze i odgovornosti prema građanima Bosne i Hercegovine? Ako nisu ovdje radi interesa građana Bosne i Hercegovine, koja je njihova svrha?

S obzirom na kompleksnost postojećih političkih prilika, Reisu-l-ulema upućuje javni apel svim domaćim političkim faktorima i medunarodnim predstavnicima, posebno visokom predstavniku Valentinu Incku, da hitno i bez oklijevanja rade ono za što su odgovorni pred narodom i za što su plaćeni, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.