Bajram namaz u bijeljinskoj Sulejmaniji, 12.09.2016.

Bajram namaz u bijeljinskoj Sulejmaniji, 12.09.2016.

Foto: Nurudin Guja Bećarević…

Elhamdulillah, Bajram namaz na području Medžlisa islamske zajednice Bijeljina klanjan je u četiri džamije na području općine Ugljevik i u centralnoj gradskoj, Sultan Sulejmanovoj džamiji u Bijeljini, gdje je upriličena centralna svečanost povodom Kurban-bajrama. Bijeljinska Sulejmanija bila je dupke ispunjena pa je bajram namaz klanjan i u dvorištu džamije.

Bajramski vaz držao je Mirsad ef. Okanović, imam Atik džamije, koji se govorio o Hadžu kao petoj islamskoj dužnosti, kurbanu kao temelju pokornosti Uzvišenom Allahu, osvrnuvši se i na predstojeće izbore kazavši da svi muslimani treba da preuzmu svoj emanet. Bajram namaz predvodio je i hutbu držao Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina, koji je istaknuo vrijednosti i simboliku Kurban-bajrama, čestitavši džematlijama ovaj veliki muslimanski blagdan. Na području Grada Bijeljina, bajram namaz klanjan je u još tri džamije koje pripadaju Medžlisu islamske zajednice Janja.

Brojne džematlije su nakon bajramskog jutra i zajedničkog namaza, posjetile bijeljinska mezarja, a potom su mnogi pristupili prinošenju kurbana, što je jedna od strožih islamskih dužnosti za one koji to mogu učiniti. Nakon podjele kurbanskog mesa, onako kako je propisano, veliki muslimanski blagdan obilježen je u krugu porodice, prijatelja i komšija.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!