Bajramska čestitka muftije tuzlanskog: Ramazansko dobročinstvo obogatimo bajramskim milosrđem

Bajramska čestitka muftije tuzlanskog: Ramazansko dobročinstvo obogatimo bajramskim milosrđem

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Neka su Njegova milost i mir s poslanikom Muhammedom, alejhi selam, njegovom porodicom i njegovim drugovima. Neka su Njegovi blagoslovi na sve bosanske šehide i sve dobre ljude.

Draga braćo, poštovane sestre!

U posljednjem smo danu ramazani-šerifa u kojem s posebnim osjećajima upotpunjujemo obavljanje svih naših islamskih dužnosti. Radosni smo što smo postom ramazanskog mjeseca položili veliki godišnji ispit privrženosti vjeri i pokornosti Uzvišenome. Skrušeno molimo Gospodara svjetova da primi naš post nadajući se Njegovoj plemenitoj nagradi za to istrajno odricanje u skladu s propisima naše vjere. Tim i drugim ramazanskim ibadetima, stameniji smo u bogobojaznosti, bogatiji u samospoznaji, sigurniji i odlučniji u samodisciplini i nesebičnosti. Ograničavanjem i suzbijanjem raznih prohtjeva našega tijela, opskrbili smo se vrijednim duhovnim kapitalom koji nam je dragocjen u svakodnevnim dunjalučkim naporima i zadaćama. Zato je Bajram dan našeg dubokog zadovoljstva i ispunjenja. U njemu smo ozareni nadom da smo se približili Milosti Gospodara Milostivog.

Neka nam obnovljena duhovna i umna snaga budu od pomoći da moralne vrijednosti u našim porodicama i društvu činimo postojanijim, te da jačamo ljubav prema zavičaju gdje je naš korijen, i prema domovini u kojoj je naša sigurnost i sloboda.

Zbog stalne potrebe da obnavljamo duhovnu snagu i zajedništvo, neka ramazan bude za nas uspješna škola ihlasa sidka, iskrenosti prema Allahu Uzvišenom i iskrenosti prema ljudima.

Cijenjeni vjernici i vjernice!

U danima ovog našeg blagdana, pokažimo osjetljivost i odgovornost prema onima među nama koji su u stanju potrebe, kojima su mnoge blagodati dunjalučkog života uskraćene. Neka naše ramazansko dobročinstvo bude još obogaćeno i bajramskim milosrđem. I poslije ostanimo mehkih i otvorenih srca kako bismo bili spremni koristiti drugim ljudima.

Svim muslimanima, vjernicima u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine i naše Islamske zajednice, svim džematlijama Muftiluka tuzlanskog, upućujem srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama.

Želim vam puno sreće i napretka – svakog dobra. Podijelimo bajramsku radost sa svojim komšijama i prijateljima.

Bajram šerif mubarek olsun!


Tuzla, 21. april 2023.