Bajramska čestitka muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

Bajramska čestitka muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

Bismillahirrahmanirrahim!

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom.

Salavate i selame upućujemo Njegovom vjerovjesniku i poslaniku Muhammedu, alejhisselam.

Draga braćo, poštovane sestre!

Bajramski blagdani su vrijeme u kojem Plemeniti Gospodar daruje ljudima izuzetno raspoloženje i duševno zadovoljstvo. Osjećaj mira i zadovoljstva u našim dušama je doista veliki Božiji dar pa Mu se iskreno i s predanošću zahvaljujmo na toj blagodati, kao i na svemu što nam u danima Bajrama udjeljuje da bi nas učinio sretnim i da bi se naše stanje poboljšalo. I ne samo u danima Bajrama. Nebrojeno je mnogo blagodati koje Svemilosni ljudima daje, uz obavezu da Mu oni zahvalni i pokorni budu, a da se od obijesti sustegnu i da uspostavljeni red na Zemlji ne narušavaju.

Zahvalnost Bogu Jedinom najljepši je naš odgovor za Njegovu dobrotu i plemenitost kojima nas obasipa. Zapravo, Njemu Svemogućem i o svim svjetovima Neovisnom, nismo u stanju ni odužiti se drukčije nego iskrenom vjerom i zahvalnošću. Ali, nesmijemo zaboraviti da nas je naš Gospodar zadužio da s dobrima kojima smo opskrbljeni odgovorno postupamo i da ih nesebično dijelimo s drugima. Allahovo zadovoljstvo će zasigurno zaslužiti svako od nas čije je srce zahvalno a ruka darežljiva i sačuvana od nepravde. U mudroj Allahovoj Knjizi nam se objavljuje: Ako vi budete nezahvalni, pa, Allah o vama ne ovisi… A ako budete zahvalni, s vama zadovoljan je On. (Ez-Zumer, 8.) A u drugom ajetu je svakom čovjeku upućen lijep savjet i jasna odredba: I kao što je Allah tebi dobro učinio – i ti dobro čini, i nemoj nereda činiti na Zemlji! Allah doista one koji nered čine ne voli. (El-Kasas, 77.)

Da su zahvalnost i poniznost pred Gospodarom svjetova a plemenitost i odgovornost prema ljudima i svemu što je stvoreno, suštinske odlike čiste ljudske prirode, najsnažnije nas podučavaju i podsjećaju ibadeti naše vjere. Pored svakodnevnih ibadeta, u ovom blagoslovljenom mjesecu zul-hidždžetu, takav smisao nalazimo u propisima hadža i kurbana. Njihova važnost je neizmjerna za naš individualni, ali i porodični i društveni život i sudbinu. Već drugu godinu smo iskušani, kao rijetko kada u povijesti, jer zbog pandemije i ograničenog broja hodočasnikane prisustvujemo blagoslovljenom skupu i hadžskim obredima na Arefatu i učasnim haremima Mekke i Medine.

Allaha, dželle šanuhu, molimo da nas prema najboljim rješenjima usmjeri, da svi ljudi uzmu pouku i da popravi naše stanje. Molimo Ga u ovim bajramskim danima, ispunjenim posebnim bereketom, da nas čvrsto veže uz sve naše zajedničke vrijedosti u dini-islamu i u našoj domovini.

Iako su mnogi među nama sjetni zbog nemogućnosti da ove godine obave svoju hadžsku dužnost, svi treba da budemo ispunjeni velikom nadom zbog prilike da mnogostruko dobro postignemo žrtvovanjem naših kurbana.

Braćo i sestre!

Molimo Allaha Uzvišenog da primi naše kurbane i da ih učini zalogom potpune sigurnosti i Pravog puta naše djece i naših porodica.

Neka nas kurban približi našem Stvoritelju, ali i jedne drugima u familijama, među prijateljima i u našim komšilucima. Naša stalna obaveza su slabi i nemoćni. Briga o njihovom stanju je poseban ispit za svakoga od nas i naš veliki emanet.

Poštovani vjernici! Braćo i seste!

Neka vam Allah Uzvišeni podari dobro zdravlje i uputi vas na djela koja će vas ispuniti neprolaznim zadovoljstvom i srećom.

Svima vama, povodom Kurban-bajrama, upućujem srdačne čestitke, s pozivom da našu bajramsku radost podijelimo sa svim ljudima.

Bajram šerif mubarek olsun!