Bajramska čestitka Reisu-l-uleme

Bajramska čestitka Reisu-l-uleme

SARAJEVO, 23. MAJA (MINA) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas čestitku povodom Ramazanskog bajrama.

Između ostalog, u čestitki je reisu-l-ulema ponovo apelirao na vjernike da se sutra prilikom dolaska i boravka u džamijama radi obavljanja bajram-namaza pridržavaju mjera samozaštite i instrukcija nadležnih organa.

Podsjetio je i da se drugi dan Bajrama obilježava kao Dan šehida, te pozvao da posjetimo naše šehitluke.

-Neka nam ta mjesta budu podsjetnik na žrtvu naših najboljih sinova i kćeri i primjer kako se odnosi prema svojim vrijednostima – poručio je reisu-l-ulema.

Njegovu čestitku prenosimo u cijelosti:

„U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Hvala i zahvala pripadaju samo Jednom Bogu, Milostivom Stvoritelju svega znanog i neznanog. Mir i spas neka su na Njegovog posljednjeg poslanika Muhameda kao i sve poslanike i vjerovijesnike koji su Zemljom pronosili Božiju uputu.

Draga braćo i poštovane sestre,

Danas sa akšam-namazom, voljom Milostivog, svjedočit ćemo pojavi mlađaka. Biće to znak kraja mjesaca ramazana i nastupanja prvog dana Bajrama.

Po mnogo čemu ovo je bio poseban mjesec posta. To što smo bili uskraćeni nekih naših zajedničkih obreda i običaja ne znači da je on bio manje vrijedan. Vrata oprosta i dobrih djela su i dalje bila širom otvorena. Sretni su oni koji su u njemu zaslužili Božiji oprost i Njegovu milost.

Draga braćo,

Sutra ćemo, ako Bog da, klanjati bajram-namaz u našim džamijama i musalama. Molim vas da se pridržavate posebnih mjera samozaštite i instrukcija nadležnih.

Drugog dana Bajrama je Dan šehida. Posjetimo naše šehitluke. Neka nam ta mjesta budu podsjetnik na žrtvu naših najboljih sinova i kćeri i primjer kako se odnosi prema svojim vrijednostima, kako se za njih bori i kako se ta borba ne prepušta drugome.

Niko neće našu borbu voditi za nas i niko nam neće naše probleme rješavati. Valja nam biti ustrajnim u danima koji su pred nama kao što smo bili ustrajni u obavljanju ramazanskih obreda.

Danas su naše dove i molitve sa onima koji su bolesni, koji su izgubili svoje voljene ili su na bilo koji drugi način pogođeni zbog pandemije koja je zadesila svijet.

Ipak, nadamo se da će bajramski dani unijeti radost u našu svakodnevnicu i da će biti početak oporavka naše zemlje i svijeta. Nadamo se da će nada i ljubav nadvladati strah i mržnju koja je pokušala naći put do nas i u ovim blagoslovljenjim danima.

Zato vas pozivam da radost Bajrama podijelite sa svojim bližnjim, porodicom, prijeteljima i komšijama.

Bajram čestitam našoj braći u Sandžaku i Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

Bajram šerif mubarek olsun!