Bajramska poruka reisu-l-uleme: Udružimo se da dobro i mir nadvlada našim društvom

Bajramska poruka reisu-l-uleme: Udružimo se da dobro i mir nadvlada našim društvom

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović povodom Ramazanskog bajrama uputio je danas bajramsku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

– Naše vjerničke duše su ushićene i ozarene nurom današnjeg dana. Naša ramazanska pokornost Bogu, ispunjavanje Njegovih naredbi i taj veličanstveni unutrašnji mir koji samo iskrena pobožnost donosi, danas su nagrađene radošću iščekivanja Ramazanskog bajrama, danā u kojima uživamo u obilju nimeta kojima nas Allah Uzvišeni obasipa i na kojima smo Mu neizmjerno zahvalni. U tom veličanstvenom miru iščekujemo sutrašnje bajramsko jutro – kazao je reisu-l-ulema.

Podsjetio je da su bajramski dani dani radosti i veselja i za muslimane i za sve koji žive s nama.

– Mi volimo kada i oni osjete ljepote ovih odabranih i Allahu dragih dana, kao što ih i mi osjećamo. Zato ih pozivamo da nam se pridruže u ovim danima mira i spokoja kojim nam vjera smiruje naša srca – poručio je on.

Dodao je kako ćemo se ovog bajrama s tugom prisjećati mnogih nam dragih ljudi, prijatelja i rođaka, koji su izgubili bitku s bolešću koja hara svijetom, te proučio dovu Uzvišenom da im se smiluje na onom svijetu na koji su otišli.

– Onima koji se i u ovim trenucima bore, želimo brzo ozdravljenje i oporavak, a njihovim porodicama snagu strpljenja i nade. Posebne dove upućujemo za zdravlje naših ljekara, neka ih dragi Allah obaspe svojom milošću i oprostom za njihovo služenje narodu – kazao je reisu-l-ulema.

Bajram je prilika, kako je dodao, da se okrenemo jedni drugima i da prevaziđemo teškoće koje nas opterećuju, jer smo jedni drugima najbliži i najpotrebniji.

– Allah nam je dao veličanstvenu sposobnost da možemo uvidjeti vlastite pogrešne i uvredljive riječi i postupke prema drugima, da ih priznamo sebi i zatražimo halala od drugih. Iskoristimo ove mubarek dane da oprostimo jedni drugima i da u svom bratu i komšiji vidimo ono što je dobro i plemenito i ono što nas zbližava. Zatražimo jedni od drugih halala, oprostimo jedni drugima i pređimo preko hrđavih postupaka, otvorimo naša srca za druge i udružimo naše snage u zajedničkoj borbi da dobro i mir nadvladaju našim društvom – rekao je reisu-l-ulema.

Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitao je nastupajuće dane Ramazanskog bajrama.

– Posebno čestitam našoj braći i sestrama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama. Bajram šerif mubarek olsun! – kazao je reisu-l-ulema.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta IZ biti održana sutra, u četvrtak, 13. maja, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Prema Takvimu Islamske zajednice (IZ), bajram-namaz je u 6.02 sati.

(MINA)