Bajramska poruka reisul-uleme Husein ef. Kavazovića

Bajramska poruka reisul-uleme Husein ef. Kavazovića

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori uputio je danas poruku povodom nastupajućeg Kurban-bajrama.

“Draga braćo i sestre,

U ovim trenucima, dok vam se obraćam, naše hadžije su na Arefatu. Ovo je najodabraniji dan u godini, u njemu je posebno izražena Božija milost. Danas će ‘gosti Milostivoga’ uputiti dovu za sebe i druge. Dovili su i za nas, nadamo se da će njihove dove biti uslišane.

Sutra je Kurban-bajram, jedan od dva naša, velika blagdana. U njemu žrtvujemo svoje kurbane i slavimo Allaha Uzvišenog. Prisjećamo se Ibrahima, a.s., i njegovog sina Ismaila, koji su u tom danu pokazali spremnost da ispune Božiju naredbu i da žrtvuju i ono što im je najmilije.

I mi ćemo sutra to oživiti u svojim srcima. Oživit ćemo spremnost da izvršimo ono što nam je Dragi Bog naredio, da se žrtvujemo za visoke ciljeve i borimo se za vrijednosti svoje vjere i svoje kulture; za vrijednosti koje su općeljudski priznate. Kurban-bajram je sav prožet tim duhom.

Ovogodišnji Kurban-bajram ima jednu specifičnost, jednu dodatnu žrtvu koju trebamo učiniti. Naime, slike nastradalih ljudi u zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju još nisu izblijedile, još su nam pred očima. Mnoga djeca izgubila su roditelje, skrbnike, ali i škole i obdaništa. Iako nije uobičajeno: odlučili smo ovog Bajrama, potražiti vašu pomoć, zamoliti vas za sergiju toj djeci – za izgradnju škola i obdaništa za njih. Pozivam vas da se odazovemo i učinimo im život makar malo lakšim, sevap nam je. Neka nas bude u tim hajratima za dugi niz godina”, poručio je reis Kavazović.

“Svima vama želim da sutrašnji dan dočekate u krugu svojih porodica, s komšijama i prijateljima. Podijelite radost bajrama i s onima koji su usamljeni, tužni ili u nevolji.

Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitam nastupajuće dane Kurban bajrama.

Posebno čestitam našoj braći i sestrama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama.

Bajram šerif mubarek olsun!“, stoji u bajramskoj poruci resul-uleme Huseina-ef. Kavazovića.

 

Izvor: MINA, BHRT (J.K.)