Bajramski prijem Reisu-l-uleme

Bajramski prijem Reisu-l-uleme

Sarajevo, 28. juli 2014. (MINA) – Tradicionalni bajramski prijem koji organizira reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Ramazanskog bajrama održan je večeras na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Pored predstavnika organa i ustanova Islamske zajednice, prijemu su prisustvovali predstavnici vjerskih zajednica i crkava, državnih i političkih organa te brojni kulturni i javni radnici.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u svom obraćanju je kazao:

– Dame i gospodo, sestre i braćo,

Srdačno Vas pozdravljam i želim Vam dobrodošlicu. Hvala vam što ste došli da s nama podijelite radost ramazanskog Bajrama. Mnogo nam znači kada dijelimo ushićenost koju mi na ovaj Bajram osjećamo zbog iskustava koje smo postigli u mjesecu Ramazanu.

Prošao je blagoslovljeni mjesec Ramazan, mjesec neizmjernih Božijih blagoslova, blagodati, darova, mjesec svjetlosti, mjesec milosti i dobrote naših ramazanskih iftara, milosrđa i zajedništva, mjesec neizrecive ljepote postačkog unutrašnjeg mira i strpljivosti i posvećenosti spasu naših duša.

U proteklih trideset dana i noći izvršavali smo naše islamske dužnosti. Uz redovne molitve, mi smo svaku večer, u zajedništvu  naših džemata, u svim krajevima Bosne i Hercegovine, ali i diljem svijeta obavljali ramazansku molitvu – teravih namaz. Mi smo dijelili sadakatu-l-fitr i zekat. Pozivajući jedni druge na zajedničke iftare i na svaki drugi način, nastojali smo činiti dobra i Bogu ugodna djela.

U našoj vjeri, ljubavi i nadi u Božiju milost, mi smo intenzivno produbljivali i osvješćivali našu ovisnost i naše oslanjanje na Božiju pomoć, snagu i milost, našu međusobnu povezanost, solidarnost, zajedništvo i praštanje.

Ali, prije i povrh svega, mi smo  u mjesecu ramazanu, izvršavajući strogu i zahtjevnu dužnost posta – emocionalno,  mentalno, voljno i umno – produbljivali, proširivali i uzvisivali naše pojedinačne, individualne, osobne egzistencije. Jer, ako se išta može kazati o postu što zahvaća njegovo najdublje značenje i životno iskustvo, onda je to, prema mom osobnom skromnom iskustvu, sljedeće: u činu posta svaki je postač apsolutni pojedinac: post je potpuno, bez ostatka, unutrašnji čin, čin u osamljenosti, čin koji pripada Bogu.

U ovoj svečanoj prilici, želim Vam kazati da smo u mjesecu Ramazanu posjetili mnoge naše džemate u Domovini i u inozemstvu. Posebno smo bili radosni posjećujući mnoge naše povratničke džemate. Svima njima kao i mnogim našim džematima, gradovima i selima zahvaćenim nedavnim poplavama potrebna je naša pomoć. To u narednom periodu mora biti dužnost prvog reda za državne organe i institucije,  nevladine organizacije, za sve nas.

Ali, za nas ovogodišnji Ramazan nije imao samo onu vedru stranu. Ovogodišnji ramazan za nas nije predstavljao samo neki ugodni regijsko-estetski čin i doživljaj.

 S istinom naše povijesne sudbine, s odgovornošću našeg povijesnog emaneta, s neizvjesnostima i iskušenjima našeg povijesnog iskutva, i u proteklom mjesecu Ramazanu suočavali smo se  na tužan i bolan način.

Zato, iako su ovo svečani trenuci – ali i u njima moramo biti ozbiljni – neka mi bude dopušteno da s vama podijelim jedno – vjerujem –  za budućnost, planetarno važno pitanje: Šta za nas, šta za naše komšije i susjede, šta za Evropu i cijeli svijet znači činjenica da je upravo nad malom zajednicom možda najtolerantnijih muslimana na svijetu na kraju dvadesetog stoljeća počinjen zločin genocida?

Unatoč svemu, mi muslimani Bošnjaci ne gubimo nadu u budućnost, ne mrzimo druge i drugačije, ne posustajemo u otvorenosti i prijateljstvu. Mi samo nemamo pravo, i od nas se to ne može očekivati, da budemo zaboravni, neoprezni i naivni.

Zato, još jednom, hvala Vam što ste s nama večeras. Osjećajte se ugodno. Kao u svojoj kući.

Hvala vam! Bajram šerif mubarek olsun!