Bijeljinci u ljepoti oblasti Sakarya

Bijeljinci u ljepoti oblasti Sakarya

Piše: Samir ef. Camić…

Drugog dana našeg boravka u Turskoj posjetili smo Bošnjake u Karamurselu, na obali Mramornog mora. Doček je bio nezaboravan. Naveče je u Derneku u Serdivanu bilo upriličeno sijelo uz muziku našeg Smaje.  Inače, svake večeri je sijelo i druženje, a pored Bošnjaka iz našeg bratskog udruženja, sijelima prisustvuju i komšije iz obližnjih zgrada.

Trećeg dana išli smo u grad Karasu na obali Crnog mora, koji također administrativno pripada oblasti Sakarya.  To je  turističko mjesto koje tokom godine posjeti oko 400.000 turista iz cijele Evrope i svijeta. Pored mora, interesantna je i bara u kojoj raste veoma neobično cvijeće i rastinje. Prijem i večeru  nam je upriličio načelnik općine Karasu sa svojim saradnicima, koji su nam cijeloga dana bili domaćini, kao i vodiči kroz prelijepe krajeve.

Četvrti dan smo proveli u centru Adapazara, malo se šetalo i šopingovalo.  Nakon večere i sijela u Derneku uputili smo se na sportske terene gdje je odigrana tradicionalna fudbalska utakmica između Serdivana i ekipe Mektebskog centra.  U lijepoj sportskoj i navijačkoj atmosferi, slike šaljem kasnije, pobijedila je ekipa Mektebskog centra rezultatom 12 : 11,  te tako prekinula pobjednički niz ekipe domaćina.

Do kraja naše posjete Serdivanu i oblasti Sakarya, ako Bog da, planiran je i piknik na obližnjem izletištu pored jezera Sapanca. Djeca i omladina nas svojim ponašanjem prezentuju na najbolji mogući način.  Mahsuz Selam iz Serdivana.

Samir ef. Camić