Bjelašnica: Kamp za 50 mladih iz cijele domovine

Bjelašnica: Kamp za 50 mladih iz cijele domovine

Jučer je, 20.01.2016., u hotelu Maršal na Bjelašnici upriličen je svečani program dodjele diploma za mlade koji su učestvovali u odgojno-obrazovnom i zabavnom “Kampu za mlade lidere“ u periodu od 16. januara do 21. januara 2016. godine.

Ovaj kamp je dio većeg projekta “Rad sa mladima na njihovom pravilnom usmjeravanju i prevenciji bolesti ovisnosti, nasilja i ektremizma“ u organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu Islamske zajednice, koji predviđa niz aktivnosti s ciljem da se kroz  inovativan i planski pristup mladi informišu i educiraju o pozitivnim vrijednostima u društvu  i da se preveniraju bolesti ovisnosti, nasilje i ekstremizam kod mladih i u društvu.

03

“Islamska zajednica u BiH je izvršila analizu potreba mladih od 13 do 30 godina i došla je do zaključka da se radi o izuzetno ranjivoj populaciji koja ima veliki broj problema i potreba. Da bismo adekvatno odgovorili na definisane probleme i potrebe mi smo pristupili razvoju strategije inovativnog i funkcionalnog modela rada sa mladima od 13 do 30 godina. U okviru ove strategije definirali smo prioritete, a jedan od glavnih ciljeva jeste da mlade usmjerimo prema univerzalnim vrijednostima u društvu a da ih odvratimo od negativnih ponašanja. Sama strategija predviđa realizaciju niza projekata koji će biti namijenjeni mladima“, kazala je Medina Mehmedović-Mulalić ispred Uprave za vanjske poslove i dijasporu.

06

Tako je ovaj kamp okupio pedeset mladih iz cijele domovine koji se ističu u svom radu, mektebskim rezultatima, učenju i ponašanju i koji su primjer u društvu, od učenika osnovne i srednje škole do djece bez roditelja.

10

U toku kampa mladi su pod mentorstvom stručnih osoba iz Islamske zajednice i udruženja Proaktiva prošli niz edukativnih radionica i predavanja, a neke od tema su bile: Omladinski aktivnizam i liderstvo, Verbalna i neverbalna komunikacija, Tehnike samoodbrane, Mladi i moralne vrijednosti, Fizičko, psihičko, emocionalno i duhovno zdravlje itd. Pored toga mladi su uživali u prirodi te se družili uz igru pet dana u zimskom ambijentu planine Bjelašnice.

Na svečanosti dodjele diploma prisutnima se obratio direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim Čolić koji je izrazio zadovoljstvo što su mladi imali priliku, pored edukacije i zabave, upoznati svoje vršnjake iz cijele Bosne i Hercegovine. Čolić je zahvalio i ambasadorici Kraljevine Norveške nj.e. Vibeke Lilloe, kojoj je uručio i simboličan poklon s motivima Islamske zajednice.

Naime, finansijsku podršku ovom projektu, pa tako i ovom kampu, pružila je Norveška ambasada.

Nj.e. Vibeke Lilloe se obratila mladima kazavši da su oni s opravdanjem izabrani za ovaj kamp.  «Vi ste na jedan način posebni i vaši vršnjaci se ugledaju na vas.» Mladi su iznijeli svoje iskrene impresije s petodnevnog kampa.

«Meni su sve teme bile zanimljive, jer smo imali nekoga ko nas je vodio kroz različite radionice i mogli smo naučiti kako biti bolji čovjek“, kazala je petnaestogodišnja Esma iz Sarajeva.

“Najveći izazov s kojima se mladi susreću jeste komunikacija, kako da ne dođe do vrijeđanja,  kako riješiti određene nesporazume i slično. To smo sve učili na ovom kampu“, kazao je Faris iz Kiseljaka.

Šesnaestogodišnji Sanjin je naglasio da mladi imaju velikih problema s uticajem okoline na njih, stoga su s pravom održane radionice na kojima su se tematizirali problemi kladionica, kockanja te vanbračnih seksualnih odnosa.

Faris iz Zenice je poručio političkim liderima da će se mladi boriti za svoju državu i budućnost, a Alma iz Zenice je kratko poručila političarima da imaju na umu da «naše vrijeme dolazi».

Ambasadorica Lilloe je izrazila zadovoljstvo s otvorenošću mladih u komunikaciji, ali i programom koji su prošli, obećavši da će Norveška nastaviti podržavati ovaj tip projekata, a u razgovoru s političkim dužnosnicima prenijeti poruke mladih ljudi.

Za ovu svečanost mladi su upriličili i jedan igrokaz, dok su u pauzama prisutni uživali u muzičkim izvedbama Armina Muzaferije. Najboljim polaznicima kampa uručena su posebna priznanja.

S ovim kampom se ne završava projekat rada Islamske zajednice s mladima, a slijedeća aktivnost jeste rad s mladima iz potencijalno rizičnih porodica. U okviru ovog projekta nastojat će se za jedan broj djece ponuditi adekvatan odgovor i podrška kako bi se prevenirala njihova ekstremna ponašanja u budućnosti.

(www.preporod.com)