Blagajska tekija vraćena na upravljanje Medžlisu IZ-e Mostar

Blagajska tekija vraćena na upravljanje Medžlisu IZ-e Mostar

Ugovorom koji su sredinom ove sedmice (27.4.2015.g.) potpisali predstavnici turske turističke agencije Fidan d.o.o. , Vakufske direkcije, Muftijstva mostarskog i Medžlis IZ-e Mostar graditeljski kompleks Blagajske tekije vraćen je na upravljanje Medžlisu IZ-e Mostar.

Nakon dvije i po godine poslovanja turske turističke agencije renome graditeljske cjeline podignut je na zavidan nivo. Predstavnici Medžlisa IZ-e Mostar izrazili su iskrenu zahvalnost rukovodstvu turske agencije Fidan d.o.o. koji su u Medžlisu IZ-e Mostar  prepoznali autentičnog i respektabilnog zaštitnike vakufske imovine.

„U proteklih godinu i po mnogo toga smo naučili o funkcioniranju ove vrste objekata i stoga smatramo našom obavezom da im se javno zahvalimo. U svakom slučaju ovu prijateljsku gestu razumijemo kao našu dodatnu obavezu da se s mnogo više pažnje i odgovornosti odnosimo prema Blagajskoj tekiji, koja pored onog vjerskog ima i predznak prvorazrednog nacionalnog spomenika“, kazao je predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac.

Obnova graditeljskog komleksa Blagajske tekije završena je  2012.g. Glavni, troetažni objekat Musafirhane u prizemlju obezbjeđuje pristup glavnom dvorištu Tekije, i istovremeno povezuje ostale prostore ovog objekta. U cilju povećanja kvaliteta korištenja cijelog ansambla i sigurnosti korisnika urađena su posebna sanitarna rješenja sa prečišćivačima, te izgrađeni objekti s karakteristikama skloništa. Konstrukcije doksata su urađene tradicionalnim tehnikama od drvene građe, a krovne konstrukcije izvedene su drvenom građom, rađene na tradicionalni način i pokrivene kamenim pločama. Svi građevinski detalji (stolarija, bravarija, enterijerska oprema i sl.) su projektovani prema tradicionalnim uzorima objekata iz Blagaja iz istog historijskog perioda. Ukupna investicija procijenjena je na iznos od oko milion maraka.